Κυρίως γεύμα, γευστική βόμβα από αγνά υλικά της ελληνικής γης σε ένα εκρηκτικό συνδυασμό όλο βιταμίνες!

Μικρές εντάσεις από σκόρδο, μηλόξυδο και καυτερή πιπεριά αναμειγμένες με τη γλύκα του σύκου και του χαρουπιού διαποτίζουν και δίνουν έναν νέο νόστιμο συνδυασμό στο αγαπημένο ζευγάρι “φασολάκια με τυρί”!

Όχι όποια κι όποια φασολάκια και τυρί!!!!
Τρυφερά αμπελοφάσουλα και μανούρι.

Τα αμπελοφάσουλα είναι υπέροχος συνοδευτικός μεζές αν τα μαρινάρουμε με λίγο ξίδι, σκόρδο, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Στη συνταγή που σας δίνω γίνονται…

πλήρες γεύμα με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες και με γεύση που κάνει το φαγητό μοναδική απόλαυση!

Θα τα συναντήσετε με τις ονομασίες: αμπελοφάσουλα ή κατσικάντερα ή πηχιάρικα ή φρέσκα φασόλια του μέτρου!

Υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη αμπελοφάσουλων.
Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ αυτά που είναι σκουροπράσινα με σκούρα μωβ απόχρωση στις άκρες. 
Τα άλλα, τα «κατσικάντερα», είναι πιο ανοιχτοπράσινα με ομοιόμορφη απόχρωση κατά μήκος του φασολιού και καλλιεργούνται κυρίως στη Μεσσηνία. Είναι κατάλληλα για λαδερά φρέσκα φασολάκια αλλά και για ζεστή σαλάτα με ντοματίνια, πιπεριές και μυρωδικά.

Υλικά (1 μερίδα)
250 γρ. αμπελοφάσουλα
2 κ.σ. συκόμελο ή βαλσαμικό σύκου ή πετιμέζι
1 1/2 κ.σ. μηλόξυδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μικρά παξιμαδάκια από χαρουπάλευρο ολικής άλεσης
1 φρέσκο σύκο
2 κ.σ. μανούρι
φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
φρέσκοτριμμένο πιπέρι
ροδέλες κόκκινης καυτερής πιπεριάς
λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι
σουσάμι

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε τα αμπελοφάσουλα κόβοντας μόνο τις άκρες. Αν τα φασόλια είναι πολύ μακριά τα κόβουμε σε μικρότερα τεμ. Προτιμάμε αμπελοφάσουλα που είναι πολύ τρυφερά και δεν έχουν ωριμάσει τα σπόρια τους. Όποιο είναι μαλακό και έχει μεγάλα σπόρια κρατάμε μόνο τα σπόρια και αφαιρούμε το πράσινο μέρος γιατί το πιο πιθανό είναι, να είναι σκληρό με ίνες.

Πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10’). Καλύτερα να κρατάνε, να είναι λίιιιιγο τραγανά. (Αν θέλουμε μπορούμε να τα βράσουμε στον ατμό. Αν έχετε αυτή τη δυνατότητα θα πρότεινα να το κάνετε.) Τοποθετούμε τα φασολάκια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τα υγρά.

Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Σε ένα μικρό μπολάκι αναμειγνύουμε 2 κ.σ. συκόμελο (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε βαλσαμικό σύκου ή πετιμέζι), 1 1/2 κ.σ. μηλόξυδο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα φασολάκια σε μπολ. Προσθέτουμε τα παξιμαδάκια κομμένα με τα χέρια μας σε μικρότερα τεμ., ψιλοκομμένες ροδέλες κόκκινης καυτερής πιπεριάς και το μισό ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε το υπόλοιπο ντρέσινγκ ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Βήμα 3ο: Σερβίρουμε στο πιάτο μας. Προσθέτουμε αποπάνω το μανούρι σε φετούλες ή θρυμματισμένο, στολίζουμε με λεπτές φέτες σύκου, πασπαλίζουμε με φυλλαράκια βασιλικού και σουσάμι. Τελειώνουμε το πιάτο μας ρίχνοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι.
(Στη φωτό έχω βάλει τα παξιμαδάκια σαν στρωματάκι κάτω από τα αμπελοφάσουλα, έτσι, για πιο gourmet εμφάνιση.)

Καλή σας απόλαυση!!!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Για να τεστάρουμε εάν τα φρέσκα φασολάκια που θέλουμε να αγοράσουμε ότι είναι πράγματι τρυφερά και φρεσκοκομμένα από τις φασολιές λυγίζουμε την άκρη τους με τον αντίχειρα. Αν το φασόλι σπάσει αμέσως δηλ. δεν έχει έχει ελαστικότητα τότε είναι φρεσκότατο. Τα τρυφερά φρέσκα φασόλια που δεν έχουν μεστώσει, δεν έχουν ίνες, είναι σφριγηλά και δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα πλαϊνά διότι δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί κλωστές. Καθώς τα σπάμε με το χέρι μας βγάζουν υγρασία και η σάρκα τους είναι ακόμη σχεδόν διαυγής.

magiacook.gr

loading...