Στο Μακεδονικό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφορικά με το Σκοπιανό και το θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Τσιρώνης σχολιάζοντας τους «Σλαβομακεδόνες», αφού πρώτα ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει αναγνωρίσει τη «μακεδονική γλώσσα», είπε ότι:

«Ο Παύλος Μελάς με αυτούς που σήμερα βαφτίζονται εχθροί, πολεμούσαν μαζί ενάντια στους Βούλγαρους».

Αναφερόμενος στη στάση του ελληνικού κράτους τότε, λέει ότι:

«δίναμε μάχη να μην αποκαλούνται Βούλγαροι», οι σλαβόφωνοι.

Στη συνέχεια, μιλώντας σχετικά με τα επικείμενα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι η Νέα Δημοκρατία κατεβάζει τους ανθρώπους στο δρόμο για διαδηλώσεις, αποκαλώντας τους διαδηλωτές υπερπατριώτες.

Μετά το Ν.Καρανίκα έρχεται δηλαδή ακόμη ένα κυβερνητικό στέλεχος για να εκστομίσει ανιστόρητες ασυναρτησίες σύμφωνα με τις οποίες ο Π.Μελάς πολεμούσε με τους… Σκοπιανούς εναντίον των Βουλγάρων!

H χθεσινή ανάρτηση του συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα άφησε πάντως… εποχή διότι εκφράζει το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και εν ολίγοις λέει ότι οι κάτοικοι της σημερινής Μακεδονίας δεν είναι… Μακεδόνες αλλά πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και άρα «φιλοξενούμενοι» στην Μακεδονία!

Μάλιστα αναφερόμενος ειδικά στους συγχωριανούς του στην Ημαθία λέει ότι η περιοχή δεν υπήρχε καν! Ήταν μια λίμνη που αποξηράνθηκε!

«Έγιναν και οι συγχωριανοί μου εθνικια ενώ είναι όλοι μα ολοι και ολες μετανάστες ,προσφυγες. Μικρασιάτες, πόντιοι που ουρλιάζουν για την Μακεδονία ενώ δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου.

Μια ζωή θάλασσα και λίμνη μέχρι πριν 100 χρόνια που η αποξήρανση της λίμνης δημιούργησε την περιοχη …Και έχουν για μύθο τον Μεγα Αλέξανδρο να στέκεται στην περιοχή για να συνομιλήσει με κατοίκους….Προφανώς εννοεί ο μύθος τα ψάρια, γιατί μόνο τέτοια υπήρχαν όταν ζούσε και ο ίδιος, στην περιοχή. Και βγαίνουν τα αμόρφωτο εθνικια και επικαλούνται τον Μέγα Αλέξανδρο…
Έλεος!».

Δεν είναι ιδιωτική άποψη αυτή, είναι η άποψη του πρωθυπουργικού γραφείου όπως προκύπτει από την θεσμική θέση του Ν.Καρανίκα.

«Δίνουν το όνομα Μακεδονία με αντάλλαγμα το χρέος» -Τι σημαίνει αυτή η καταγγελία της ΝΔ

Ο Βασίλης Κικίλιας, τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι το κόμμα «δεν δέχεται, με αντάλλαγμα το χρέος, να προχωρήσει το ονοματολογικό…».

Το περίεργο είναι ότι μέχρι στιγμής, πέραν εκτιμήσεων που έχουν διατυπωθεί κυρίως στο διαδίκτυο ως προσωπικές απόψεις και αναλύσεις, από πουθενά δεν έχει τεθεί επισήμως η σύνδεση λύσης του ονοματολογικού έναντι ανταλλάγματος προς την Ελλάδα, είτε θα αφορά το χρέος είτε οποιαδήποτε άλλη εκκρεμότητα με τους δανειστές. Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση (εκτός αν γνωρίζει κάτι…) έσπευσε δημοσίως να τοποθετηθεί σε φήμες και εκτιμήσεις που στερούνται επίσημης νομιμοποιητικής βάσεως.

Και από κυβερνητικής πλευράς, όμως, συντηρείται συστηματικά η ασάφεια και η απουσία επίσημης πληροφόρησης ως προς το πού βρίσκεται αυτή την στιγμή (και ενώ οι χρονικές προθεσμίες επίτευξης λύσης, λήγουν σε περίπου δυο εβδομάδες) και αν συνεχίζεται η διαδικασία διαπραγματευτικών επαφών Αθηνών-Σκοπίων.

Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου τηρείται μια υφέρπουσα τακτική… συγκρατημένης απαισιοδοξίας, που επιτρέπει την «έκπληξη» ξαφνικά τα δημοσίως ομολογηθέντα εμπόδια (με ευθύνη των Σκοπίων…) να αρθούν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες επίλυσης, κυρίως σ’ ότι αφορά το όνομα για να αρθεί «κατ’ αρχάς» το εμπόδιο της τυπικής έναρξης ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Η επίσημη άποψη της κυβέρνησης είναι ότι «το μπαλάκι, βρίσκεται τώρα στην πλευρά των Σκοπίων…» και εκφράζεται η ευχή το αδιέξοδο που έχει προκύψει σ’ αυτήν την πλευρά, τελικά θα ξεπερασθεί. Εξακολουθεί να επιμένει ότι «οριστική λύση θα υπάρξει μόνο αν το όνομα που θα συμφωνηθεί θα ισχύει erga omnes», αυτή η δέσμευση θα εξασφαλισθεί με την… εν καιρώ συνταγματική αναθεώρηση στην γειτονική χώρα, και αν δεν ισχύσουν όλοι ανεξαιρέτως οι όροι της συμφωνίας, η συμφωνία θεωρείται ως μηδέποτε γενόμενη.

Αυτή η «λύση με δόσεις», δηλαδή η Αθήνα δέχεται υπό αίρεση την συμφωνία για το όνομα και την εν καιρώ συνταγματική κατοχύρωσή της, αποστέλλει επιστολή στο ΝΑΤΟ (με την σημείωση της προαναφερθείσας αίρεσης) και όταν εγκριθεί από την σκοπιανή Βουλή και γίνει και η απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση, τότε και μόνο τότε η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην Βουλή την συμφωνία. Το νωρίτερο, δηλαδή, τον προσεχή Οκτώβριο. Μετά την «καθαρή έξοδο»…

Τις πιθανές μεθοδεύσεις και τους υπό σκέψη πολιτικούς ελιγμούς της κυβέρνησης προκειμένου να εκθέσει για το «Σκοπιανό» την αξιωματική αντιπολίτευση, άφησε να εννοηθούν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όταν ο κ. Βούτσης ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί στην ΠΓΔΜ προενταξιακό καθεστώς στο ΝΑΤΟ (με την «υπό αίρεση» ελληνική συμφωνία που προαναφέρθηκε) χωρίς να έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλα αυτά τα θέματα θα απαντηθούν, με μεγάλη σαφήνεια, στα κείμενα που θα συμφωνηθούν και που δεν θα παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές που συγκροτούν την εθνική θέση», χωρίς να θελήσει να επεκταθεί περαιτέρω…

Εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσε επίσης και μια άλλη… από σπόντα τοποθέτηση του κ. Βούτση. Ρωτήθηκε, συγκεκριμένα, αν η κυβέρνηση σκοπεύει (αν και εφ’ όσον αρθεί το σημερινό αδιέξοδο) να φέρει στην Βουλή την συμφωνία, όχι για έγκριση, αλλά για… παροχή «εξουσιοδότησης» προς αυτήν να την ολοκληρώσει μέχρι τέλους. Να μην υπάρξει δηλαδή έγκριση της Βουλής επί της συμφωνίας, αλλά μια… κατ’ αρχήν εξουσιοδότηση.

Ό,τι ακριβώς έγινε και τον Ιούλιο του 2015, όταν μετά την κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την εξουσιοδότηση της Βουλής για να… διαπραγματευθεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, και έφερε την τελική συμφωνία με τους δανειστές προς έγκριση στη Βουλή, όταν πλέον είχε τελειώσει και υπογραφεί!

Και ο κ. Βούτσης, αντί άλλης απαντήσεως, περιορίσθηκε στο να χαμογελάσει πλατιά!

Δείτε τη δήλωσή του:

loading...