in

Στραγγάλισαν εκατ Κούρδων: Με τα πόδια διασχίζουν πλέον τον Τίγρη Ποταμό – Πόλεμος ΗΠΑ/Κούρδων εναντίον Τουρκίας/Ιράν στις παρυφές του Κουρδιστάν

Για πρώτη φορά στα τελευταία 100 χρόνια όπως τονίζουν ντόπιοι, ο ποταμός Τίγρης στέγνωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό που οι κάτοικοι τον διασχίζουν με τα…πόδια. Αγκυρα και Τεχεράνη θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με τον κουρδικό πληθυσμό και το Κουρδιστάν.  

Ο στόχος Τουρκίας και Ιράν είναι να μετατοπιστούν περίπου 7 εκατ. άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, «στραγγαλίζοντας» εδάφη του Κουρδιστάν και αφαιρώντας από ένα μελλοντικό κρατίδιο, το δεύτερο σημαντικότερο όπλο επιβίωσης μετά το πετρέλαιο. Το νερό.


Ταυτόχρονα, ο τουρκικός Στρατός αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικά ΜΜΕ διεξάγει μια ειδική χερσαία επιχείρηση εναντίον του PKK στο Βόρειο Ιράκ και έχει φτάσει σε απόσταση μόλις 24 χλμ από το αρχηγείο-φρούριο των Κούρδων στο Ορος Qandil.

Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ και μέρες μέσα στο βόρειο Ιράκ και έχουν καταφέρει πρόοδο 30 χλμ ενώ έχουν δημιουργήσει και φυλάκια σε βάσεις που πήραν από τους Κούρδους του PKK. Δημιουργούν έτσι προωθημένες βάσεις στην περιοχή.

Συνεπώς, οι Τούρκοι δημουργούν ένα τόξο χερσαίας εισβολής εναντίον των Κούρδων από το Αφρίν της Συρίας μέχρι το Β.Ιράκ ενώ υπό τον φόβο τουρκικής επέλασης οι αμερικανικές δυνάμεις έσπευσαν στο Σιντζάρ για να υπερασπιστούν τους Κούρδους Γιαζίντι, επόμενο στόχο του Ρ.Τ.Ερντογάν. Δείτε το Βίντεο παρακάτω.

Η περιοχή Σεννκάλ κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Κούρδους Γεζιντί και αποτελεί μείζονα στόχο για την Τουρκία διότι οι άνδρες του ΡΚΚ το απελευθέρωσαν από το ISIS και ασκούν στρατιωτική και πολιτική επιρροή στους Κούρδους Γεζιντί της περιοχής.

Για το λόγο αυτό η Τουρκία είχε απειλήσει να εισβάλει στην περιοχή, υπό το πρόσχημα της εκδίωξης των ανταρτών του ΡΚΚ.

Ο Haider al-Abadi, πρωθυπουργός του Ιράκ συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ως απάντηση στην εμβάθυνση της κρίσης νερού που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Το Συμβούλιο άκουσε την παρουσίαση του Υπουργού Υδάτινων Πόρων, μας παρουσίασε ένα πλάνο αντιμετώπισης της έλειψης νερού για το καλοκαίρι αυτό, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα αποθέματα και τις συνέπειες των μέτρων που έχουν λάβει γειτονικές χώρες ειδικά όσο αφορά την Τουρκία και το κλέισιμο του φράγματος Ilisu» τόνισε.

«Το Συμβούλιο αποφάσισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα βελτίωσης της ασφάλειας σε νερό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού» πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στον Υπουργό Υδάτινων Πόρων, τον Υπουργό Κοινοτήτων, τον Υπουργό Αγροτικής Αναπτυξης, τον Υπουργό Οικονομικών και στον Δήμο της Βαγδάτης. Να εφαρμοσθούν τα σχέδια διασποράς νερού όπως έχουν προβλεφθεί.

Ο Muqtada al-Sadr, κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει και να βοηθήσει τον ιρακινό λαό.

Οι τοπικές αρχές στο Qaladze εργάζονται για να σώσουν τις προμήθειες νερού και εργοστάσια ψαριών μετά την ενεργοποίηση του φράγματος «Little Zab» στην περιοχή Sardasht από το Ιράν.

«Οι προμήθειες νερού για μια πόλη 140.000 κατοίκων στο βόρειο προάστιο  Sulaimani υπέστησαν δολιοφθορά όταν το Ιράν ενεργοποίησε το φράγμα» είπε ο Δήμαρχος του Qaladze, Bakir Baiz.

Μέχρι την Κυριακή, είχαν δημιουργήσει νέα «φράγματα» για την αποθήκευση νερού και τώρα παρέχουν νερό στην πόλη αλλά τα επίπεδα νερού έχουν πέσει κατά 80 εκατ. σε ένα σαββατοκύριακο.

Αυτό έχει επιφέρει ολέθριες συνέπειες σε αγρότες και σε ολόκληρη την περιοχή.

Δείτε Βίντεο από τον ποταμό Τίγρη και την Hasaka

Rudaw English

@RudawEnglish

Water shortages in the northeastern Syrian city of have blighted the predominantly population for four years https://goo.gl/qH85Wt 

Ragıp Soylu

@ragipsoylu

Bağdat’tan geçen Dicle nehrinde kuraklık o boyuta varmış ki insanlar yürüyerek nehrin öte tarafına geçebiliyor.

Videoyu paylaşan kişi 100 yıldır ilk kez bir şey oluyor demiş

SURA@AlSuraEnglish

‘s famous Tigris river now being crossed by foot to highlight the impact ‘s new dam will have once it activates. The river along side the Euphrates helped formed modern civilization 6000 years ago in Mesopotamia.

Egypt Great Eagle@EgyptGreatEagle

Turkey robbed Iraq’s Tigris River water.

It now has turned into shallows.

Δείτε εδώ τις Αμερικανικές Δυνάμεις στο Sinjar

Afarin Mamosta@AfarinMamosta

Footage of U.S military vehicles patrolling (Sinjar).

Ελλείψει νερού όμως παρατηρούνται και στη συριακή Ροτζάβα των Κούρδων.

H Hasaka η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολική Κυβερνείο της Συρίας, 58 χλμ από τα Ιρακινά σύνορα χρειάζεται περίπου 1,200,000 βυτιά νερού κάθε μέρα αλλά της παρέχονται μόνο 350,000.

«Οσο αφορά το νερό, έχουμε χωρίσαμε την πόλη σε τέσσερα μέρη. Παρέχουμε το ένα μέρος κάθε μέρα. Η Hasaka χρειάζεται 100.000-110.000 τετραγωνικά μέτρα νερού κάθε μέρα. Μπορούμε πλέον να πάρεχουμε μόλις 70.000-80.000» είπε ο Kawa Khalaf, επικεφαλής του Κυβερνείου της Ροτζάβα.

Η Hasaka απελευθερώθηκε από το ISIS, τον Φεβρουάριο του 2015, η πόλη έχει δύο εξουσίες, τις δυνάμεις SDF και τον συριακό Στρατό. Κανείς δεν μπορεί να παράσχει επαρκείς ποσότητες νερού στον πληθυσμό.

«Παρέχουν νερό μια φορά στις 4 μέρες. Οταν το κάνουν διακόπτεται 10 φορές. Η γραμμή είναι 15 μέτρα μακρυά από το σπίτι. Μεταφέρουμε το νερό με άλογα. Το νερό είναι μολυσμένο και δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο. Υποφέρουμε από έλλειψη νερού» είπε ο κάτοικος της Hasaka, Nura Shamo.

Παρόμοιες, ελλείψεις νερού αντιμετωπίζουν τμήματα του Ιράκ αλλά και κυρίως οι περιοχές του Κουρδιστάν. Κύριος λόγος τα φράγματα που έχουν κατασκευάσει η Τουρκία και το Ιράν που μειώνουν την ροή των υδάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ανιστόρητες ασυναρτησίες από Υπουργό της Κυβέρνησης: «Με τους Σκοπιανούς πολεμούσε ο Παύλος Μελάς ενάντια στους Βούλγαρους»- «Δίνουν το όνομα Μακεδονία με αντάλλαγμα το χρέος»;

H Κοντσίτα εμφανίστηκε με ξανθό μαλλί και ασορτί μούσι και προκάλεσε με το νέο της λουκ