in ,

Αυτοί είναι οι λόγοι που θα παραλάβουμε λιγότερα εμβόλια

Κίνδυνος για τις ασθενέστερες χώρες να μην παραλάβουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων

Έτσι από το 1 εκατομμύριο δόσεις που αναμέναμε μέσα στον Ιανουάριο για την έναρξη των εμβολιασμών, χθες έγινε γνωστό ότι θα παραλάβουμε 300.000 δόσεις.


Το ευχάριστο είναι ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την έγκριση του εμβολίων της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 21 Δεκεμβρίου, τότε ίσως 300 χιλιάδες δόσεις εμβολίων να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, πριν από την Πρωτοχρονιά και οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, για τα μέσα Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι 300.000 δόσεις του εμβολίου επαρκούν για τον εμβολιασμό 150 χιλιάδων ανθρώπων, με δεδομένη την επαναληπτική δόση που θα λάβουν.

Πάντως, 150.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας. Είναι η ομάδα του πληθυσμού, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου Υγείας, θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο, όσοι τουλάχιστον από αυτούς θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν.

Ο ακριβής αριθμός των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν θα προσδιοριστεί σήμερα, μετά από επικοινωνία του Υπουργείου Υγείας και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, ώστε “να μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή, από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα”, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Γιατί, όμως, θα παραλάβουμε λιγότερες δόσεις από το 1 εκατομμύριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, μετά από σχετική συμφωνία με την Κομισιόν;

Η πρόσφατη αναγγελία της επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων από τον ΕΜΑ “άναψε” τη συζήτηση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσότητες που θα παραλάβει η κάθε μία.

Ταυτόχρονα με την Ελλάδα, το Βέλγιο επίσης, πληροφορήθηκε ότι θα παραλάβει λιγότερες από τις 600.000 δόσεις που ανέμενε τον Ιανουάριο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, δήλωσε ότι «Η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία για 25 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου».

Ο λόγος που επικαλέστηκε η εταιρεία είναι, ένα πρόβλημα που προέκυψε στη γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με τους Financial Times οι πρώτες ύλες που παρουσιάζουν έλλειψη είναι τα σωματίδια λιπιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του εμβολίου και έχουν σημαντική επίπτωση στην αποτελεσματικότητά του, καθώς εμποδίζουν την αποικοδόμηση του mRNA.

Η εταιρεία, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ομαλοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ώστε να επιτραπεί η συνέχιση των προγραμμάτων εμβολιασμού, όπως έχουν προγραμματιστεί. Στο Βέλγιο η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

Στις μειωμένες παραλαβές εμβολίων προηγήθηκε η Μεγάλη Βρετανία, η οποία λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πληροφορήθηκε από την εταιρεία Pfizer ότι θα παραλάβει ως πρώτη παρτίδα, λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαν συμφωνηθεί αρχικά, ως αποτέλεσμα καθυστέρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών.

Εντωμεταξύ, μία μία όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν την ίδια πληροφόρηση: Ότι θα παραλάβουν λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ανησυχία στα κράτη-μέλη -προφανώς δικαιολογημένη. Το συγκεκριμένο εμβόλιο όταν εγκριθεί, θεωρείται “κλειδί” για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.

Pfizer: Όλες οι παρτίδες που έχουν συμφωνηθεί θα παραδοθούν εξολοκλήρου

Στην ανακοίνωσή της η Pfizer εξηγεί ότι «Η αύξηση της γραμμής παραγωγής πρώτων υλών χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο» και συμπλήρωσε ότι «η προσαρμογή των γραμμών παραγωγής μας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν πλέον αποκατασταθεί και οι δόσεις θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις όπως έχει συμφωνηθεί»

Μετά την αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ, οι πρώτες παρτίδες που θα παραλάβουν όλα τα κράτη της Ευρώπης – “ταυτόχρονα την ίδια μέρα” σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– χαρακτηρίστηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας του Βελγίου, ως “συμβολικές δόσεις”.

Αμέσως μετά την έγκριση, όμως, θα οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα της παραλαβής των εμβολίων από την Κομισιόν, ώστε να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός όλων χωρών, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δικαιούται η κάθε μία, αναλογικά με τις ανάγκες του πληθυσμού τους.

Ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που θα παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι τελικές δόσεις που θα φτάσουν στις χώρες δεν θα επηρεαστούν, διαβεβαιώνει η εταιρεία Pfizer. Έτσι, η Ελλάδα θα παραλάβει τον αριθμό των εμβολίων που της αναλογούν για τον πληθυσμό της, αντίστοιχα με την παρτίδα που θα παραλαμβάνει κάθε φορά η Ε.Ε.

Τη διαβεβαίωση ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών θα τηρηθεί κανονικά, έδωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπενθύμισε ότι η χώρα μας θα παραλάβει εμβόλια και των άλλων εταιρειών, που αναμένεται να λάβουν έγκριση:

“Λίαν συντόμως, την οδό του ΕΜΑ για έγκριση θα πάρουν και άλλα δυο εμβόλια μετά το εμβόλιο της Pfizer. Άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια. Και επίσης, οι δόσεις είναι η μια πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς”, σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Κίνδυνος για τις ασθενέστερες χώρες να μην παραλάβουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων

Μετά την υπογραφή της έγκρισης του εμβολίου Pfizer – BioNTech θα ανακοινωθεί εκ νέου ο ακριβής αριθμός των εμβολίων. Μόνη ανησυχία υπάρχει για τις ασθενέστερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να παραδώσει ικανές ποσότητες εμβολίων για την προστασία των πληθυσμών τους.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μεγάλες και πιο πλούσιες χώρες του κόσμου να έχουν παραγγείλει περισσότερα εμβόλια απ’ όσα έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην καλυφθούν με επάρκεια οι μικρότερες χώρες.

Η Mohga Kamal Yanni, γιατρός και ανώτερη σύμβουλος πολιτικής Υγεία της οργάνωσης Oxfam GB τόνισε το πρόβλημα των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς κατά της Covid: “Οι πλούσιες χώρες έχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν όλους σχεδόν τους κατοίκους τους τρεις φορές, ενώ οι φτωχές χώρες δεν έχουν καν αρκετά για να καλύψουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ευπαθείς ομάδες”, ανέφερε.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εάν τα ισχυρά κράτη δεν επιλύσουν σύντομα το πρόβλημα αυτό, τότε υπάρχουν χώρες που μπορεί να μην καταφέρουν να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους πριν από το 2022, τη ώρα που κάποιες άλλες χώρες έχουν πλεόνασμα εμβολίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Βοήθησέ με γυναίκα, κάποιος με κρατάει από τις μασχάλες και με σηκώνει

Ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος ξαναχτυπά: Επίθεση κατά της τσιγγάνας του Next Top Model