in

Έκκληση βοήθειας από πατέρα 2 μικρών κοριτσιών: «Πουλήσαμε τα πάντα για τη θεραπεία των παιδιών μας»

Πατέρας μικρών κοριτσιών: Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ζωής. Μια μάχη που δίνει μια οικογένεια για να θεραπευτούν τα δύο μικρά παιδιά. Είναι οι κόρες του Παναγιώτη Χρυσοστόμου, οι οποίες είναι έξι και οκτώ ετών. Αναλυτικότερα:

Πατέρας μικρών κοριτσιών: «Οι δυο μου κόρες γεννήθηκαν με πρόβλημα ραιβοϊπποποδίας»
Την Έλενα και τη Νικολέττα, οι οποίες γεννήθηκαν με πρόβλημα ραιβοϊπποποδίας και μέχρι σήμερα ακόμη υποβάλλονται σε θεραπείες και επεμβάσεις στη Γερμανία. Τα οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, της οικογένειας του Παναγιώτη Χρυσοστόμου, στέκονται εμπόδιο για τη διεκπεραίωση των επεμβάσεων των μικρών του κόρων. Αυτό, διότι αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα των ταξιδιών. Μπορεί ο κορωνοϊός να παγοποίησε για λίγο διάστημα τις μετακινήσεις της οικογένειας στο εξωτερικό, αλλά δεν σημαίνει ότι η εξάχρονη Νικολέττα και η οκτάχρονη Έλενα, δεν θέλουν να γίνουν καλά και να τρέχουν όπως τα υπόλοιπα παιδιά.


«Είμαι άνεργος τώρα… Παλιά ήμουν κτηνοτρόφος και είχα 30 ζώα αλλά τα πούλησα, από τον καιρό που ξεκίνησαν τα προβλήματα με τα παιδιά και τρέχαμε στους γιατρούς σε Κύπρο αλλά και Γερμανία. Ότι είχαμε και δεν είχαμε το πουλήσαμε για να κάνουμε τις επεμβάσεις των κόρων μου. Ούτε ‘γω αλλά ούτε η γυναίκα μου εργάζεται. Μας έδιναν από το Υπουργείο Εργασίας γραπτή βεβαίωση, ότι δεν μπορούμε να εργαστούμε λόγω προβλήματος υγείας των παιδιών μας και την αναγκαία μεταφορά στη Γερμανία κάθε τρεις μήνες για τις επεμβάσεις τους».

Ανοίγοντας την καρδιά του στον REPORTER, ο 35χρονος πατέρας δυο παιδιών, μίλησε για το δράμα που βιώνει τα τελευταία χρόνια αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να μεγαλώσει τις δυο αγαπημένες του κόρες. «Οι δυο μου κόρες γεννήθηκαν με πρόβλημα ραιβοϊπποποδίας. Στο Νοσοκομείο δεν υπήρχε ποδοορθοπαιδικός και μας έστειλαν σε ένα στη Λεμεσό για να κάνουμε τις επεμβάσεις και τις θεραπείες. Τα πόδια των μωρών μου δεν βελτιώνονταν όμως.

Πατέρας μικρών κοριτσιών: «Κάθε επέμβαση ήταν και 5.000 ευρώ»
Για τρία χρόνια τρέχαμε στη Λεμεσό και πληρώναμε την κάθε επίσκεψη 100 ευρώ και άλλα τόσα στους γύψους και στα ειδικά παπούτσια που έπρεπε να φοράνε οι κόρες μου για να κρατάνε τα πόδια τους σταθερά. Κάθε επέμβαση ήταν και 5.000 ευρώ και όλα ήταν από την τσέπη μας». Ως εκ τούτου, αφού δεν ήταν οφθαλμοφανής η βελτίωση των ποδιών των δυο παιδιών, η οικογένεια του κ. Χρυσοστόμου εγκρίθηκε για τη μετακίνησή της στη Γερμανία για επεμβάσεις. «Όταν πήγαμε Γερμανία, ο γιατρός όταν είδε τα μωρά, μας είπε ότι δεν είναι καν εγχειρισμένα.

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Απλά έσχιζε το δέρμα, έραβε και μας έπαιρνε τα λεφτά ο γιατρός στην Κύπρο. Προσπαθήσαμε να κινηθούμε και νομικά και απ’ ότι μάθαμε στη συνέχεια ακόμη έξι οικογένειες κινούσαν αγωγή του συγκεκριμένου γιατρού. Στη Γερμανία έγιναν τελικά οι επεμβάσεις. Όμως, επειδή οι κόρες μου είχαν μεγαλώσει δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Της μεγάλης μου κόρης βελτιώθηκε κατά 80% που ήταν το ένα της πόδι, της μικρής μου κόρης το αριστερό της πόδι έμεινε όπως ήταν και το δεξί της βελτιώθηκε κατά 20%».

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, όπως εξήγησε ο 35χρονος πατέρας, «Υπήρχε προγραμματισμένη επέμβαση στις 26 Φεβρουαρίου, για να φύγουμε να πάμε στη Γερμανία για πέντε μήνες. Όμως, λόγω του κορωνοϊού δεν φύγαμε. Κάναμε αίτηση και μας έχουν εγκρίνει για έρανο γιατί εμείς ότι είχαμε και δεν είχαμε τα δώσαμε του γιατρού στην Κύπρο, γύρω στις 40-45 χιλιάδες ευρώ. Έχω και τα δάνεια επίσης που τρέχουν και μας στέλνουν επιστολές συνεχώς. Μας βοηθούν όσο γίνεται οι γονείς μου, οι γονείς της γυναίκας μου και παίρνουμε επίσης και τα λεφτά που δικαιούται το ένα μας μωρό για αναπηρία».

Πατέρας μικρών κοριτσιών: «Οι γιατροί μας είπαν ότι έπρεπε να ταξιδέψουμε για τη Νικολέττα»
Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια του κ. Παναγιώτη, ταξίδεψε έξι φορές στη Γερμανία, ενώ η Κυβέρνηση καλύπτει μόνο τα έξοδα των επεμβάσεων. Ωστόσο, τα υπόλοιπα έξοδα καλείται να τα πληρώσει ο ίδιος, χωρίς όμως να μπορεί να αντεπεξέλθει. Η μεγάλη κόρη του κ. Χρυσοστόμου, η Έλενα, σήμερα είναι κατά 85-90% καλύτερα, ενώ η μικρή Νικολέττα επιβάλλεται να ταξιδέψει στη Γερμανία. «Οι γιατροί μας είπαν ότι έπρεπε να ταξιδέψουμε για τη Νικολέττα, γιατί πρέπει να μπουν κόκαλα, βίδες και να μεταφερθούν τένοντας στα πόδια της για να γίνει καλύτερα, κάτι που χρειάζεται 4-5 μήνες για να την παρακολουθούν στη Γερμανία.

Αλλά λόγω του κορωνοϊού, παγοποιήθηκαν τα πάντα». Παράλληλα με τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι δυο κόρες του κ. Παναγιώτη Χρυσοστόμου, η οικογένεια μόλις και τα καταφέρνει να επιβιώσει στο μικρό της σπίτι. Άλλωστε οι εικόνες, μιλούν από μόνες τους… Εικόνες που αντικατοπτρίζουν και το απόλυτο δράμα που ζει η οικογένεια του 35χρονου… «Έχει εννέα χρόνια που κάνουμε αίτηση στα Τουρκοκυπριακά γιατί είμαστε πρόσφυγες, για σπίτι και για χωράφι και δήθεν εγκριθήκαμε αλλά δεν βρήκαν ακόμη το κατάλληλο να μας δώσουν.

Εκείνο που μέναμε και νοικιάζαμε, κουτσά στραβά καταφέραμε να το αγοράσουμε. Όμως, είναι με τους αμιάντους και δεν μπορέσαμε να το φτιάξουμε ακόμη γιατί δεν έχουμε λεφτά και ούτε άλλα δάνεια μπορούμε να κάνουμε. Το σπίτι μου είναι όπως είναι γιατί δεν μπορούσα να αγοράσω κάτι παραπάνω. Ότι έφτιαξα, το έφτιαξα μόνος μου. Είχαμε φυλάξει κάποια λεφτά γιατί θα πηγαίναμε Γερμανία αλλά τελικά δεν πήγαμε και ο ενοικιαστής ήθελε να μας βγάλει έξω γιατί βρήκε κάποιον να το πουλήσει και αναγκαστικά το αγοράσαμε».

«Το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι ο έρανος»
Χωρίς κάποια οικονομικά έσοδα, ο κ. Παναγιώτης Χρυσοστόμου, προσπαθεί καθημερινώς με τα δυο του χέρια, να μεγαλώσει την οικογένειά του… Δεν ζητά όμως κάτι περισσότερο ο 35χρονος πατέρας… Το μόνο που θέλει, είναι να μεγαλώσει τα παιδιά του με τα πιο απλά υλικά αγαθά, αλλά και την υγεία των κόρων του… «Μου έκοψαν το ΕΕΕ, γιατί δήθεν πάω και βοηθώ τον πατέρα μου και πληρώνομαι. Τους είπα από που να πληρώνομαι; Από τον πατέρα μου, επειδή πάω και τον βοηθώ για να μην είμαι όλη μέρα σπίτι;

Όποιου είπα να πάω δουλειά, λόγω του ότι έχουμε προβλήματα υγείας των παιδιών μας και πρέπει να φεύγουμε συχνά για εξωτερικό, δεν μπορούν να με προσλάβουν. Τα μόνα μας έσοδα είναι από το ΕΕΕ της γυναίκας μου και το εισόδημα αναπηρίας για το παιδί μου. Το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι ο έρανος, έτσι ώστε μόλις μας ειδοποιήσουν ότι μπορούμε να φύγουμε για Γερμανία, να τα καταφέρουμε οικονομικά να πάμε για να κάνει την επέμβαση το μωρό μου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Συγκλονίζει το γράμμα της μητέρας της μικρής Μελίνας: «Όταν σε κατέβασαν στο χώμα, άφησα να πάρεις μαζί σου την μισή μου καρδιά»

Ο σύζυγός με παράτησε επειδή η κόρη μας γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Έμεινα μόνη μητέρα με ανάπηρο παιδί