in ,

«Φανταστική Κόκα, Όμως Αργή Εξυπηρέτηση» – Έτσι Πωλούνται τα Ναρκωτικά στο Dark Net

Συνολικά 5,5 τόνοι κάθε είδους ναρκωτικών έχουν πουληθεί στην Ευρώπη μέσα σε τέσσερα χρόνια.​

«Φανταστική κόκα, ευχαριστώ», «Επτά μέρες για την παράδοση, αλλά καλό πράμα. Βάζω 5 στα 5», «Περίμενα περισσότερο από όσο φανταζόμουν, αλλά, διάολε, δουλεύει. Μυρίζει ωραία, φαίνεται καλό, δεν μπορώ να περιμένω μέχρι το βράδυ για να δοκιμάσω». Χρήστες έχουν μόλις αγοράσει ναρκωτικά μέσω παράνομης σελίδας στο Διαδίκτυο. Πληκτρολογούν τις εντυπώσεις τους και βαθμολογούν την αξιοπιστία της συναλλαγής στην ειδική φόρμα, που προσφέρεται για τα σχόλια και τα παράπονα των πελατών. Όπως ακριβώς, δηλαδή, θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε νόμιμη και σοβαρή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά & την Τοξικοεξάρτηση (EMCDDA) και η Europol έδωσαν στη δημοσιότητα την πολυσέλιδη έκθεση για τις πωλήσεις ναρκωτικών στο κρυπτογραφημένο τμήμα του Διαδικτύου, που ονομάζεται «σκοτεινό δίκτυο» (dark net). Όπως προκύπτει, η διακίνηση εκεί αποδίδει αστρονομικά κέρδη κι έχει φθάσει τα τελευταία χρόνια σε άπιαστα επίπεδα μάρκετινγκ και επιλογών αντικαταβολής χρημάτων, για ένα σακουλάκι Ecstasy ή ένα γραμμάριο κοκαΐνης.


Η έρευνα δεν αφορά τις πωλήσεις ναρκωτικών στον «επιφανειακό ιστό», δηλαδή στο τμήμα του Ίντερνετ που είναι προσβάσιμο μέσω των συμβατικών μηχανών αναζήτησης, όπως το Google και το Bing. Αντίθετα, εξετάστηκε το τμήμα εκείνο που φτιάχτηκε για την αποθήκευση κρυπτογραφημένων κρατικών αρχείων ή προσωπικών δεδομένων πελατών τραπεζών. «Εκτιμάται ότι περίπου τα 2/3 των προϊόντων, που πωλούνται στο dark net, είναι ναρκωτικά», αναφέρει η έκθεση.

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Η διακίνηση ναρκωτικών μέσω Ίντερνετ πηγαίνει αρκετά πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν, σε μια πολύ «αθώα» εκδοχή, φοιτητές του MIT και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ αντάλλασσαν μαριχουάνα. Τη δεκαετία του ’90 δημιουργήθηκαν τα πρώτα φόρουμ που σχετίζονταν με τα ναρκωτικά, όμως η εδραίωση των λεγόμενων darknet markets ή cryptomarkets καταγράφεται μετά το 2000. Οι συγκεκριμένες σελίδες βασίζονται στην ανάπτυξη κρυπτογραφημένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και Tors (The Onion Routers), δηλαδή λογισμικών που είναι οργανωμένα με τρόπο αλληλοκάλυψης (σαν τα στρώματα του κρεμμυδιού), ώστε να αποκρύβεται η ταυτότητα και η τοποθεσία του αρχικού χρήστη. Εκτός από Tor, σε λιγότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται λογισμικά, όπως το Ι2P (Invisible Internet Project).

«ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΙΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΑΙΟ “ΠΡΑΜΑ”. ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΑΣ ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ», ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΓΡ. ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΠΡΟΣ 79,99 ΔΟΛΑΡΙΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ 67 ΕΥΡΩ).

Οι ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές έχουν εντοπίσει ως σήμερα περισσότερες από 100 κρυπτογραφημένες αγορές στο dark net. Οι περισσότερες έχουν διάρκεια ζωής από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες και είτε κλείνουν αιφνιδιαστικά (exit scam), κρατώντας τα χρήματα των πελατών χωρίς να στείλουν τις παραγγελίες, είτε μπλοκάρονται από τις διωκτικές Αρχές. «Τη στιγμή που γραφόταν η έκθεση, υπήρχαν 14 ενεργές αγορές στο “σκοτεινό δίκτυο”, με τις ονομασίες Valhalla, Dream Market, Silk Road 3.0, T-chka, Darknet Heroes League, Apple Market, House of Lions Market, TradeRoute, Wall Street Market, RSClub Market, Zion Market, Infinite Market, CGMC και OW Market)», αναφέρεται.

 

Δύο από τις πιο γνωστές αγορές του «σκοτεινού Διαδικτύου» ήταν το Hansa και το AlphaBay, οι οποίες κατέβηκαν μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Το AlphaBay είχε φθάσει να έχει περισσότερους από 200.000 χρήστες και 40.000 πωλητές. Υπήρχαν πάνω από 250.000 προϊόντα προς πώληση, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ναρκωτικά και εκτυπωτές/αναλώσιμα για την κατασκευή πλαστών διαβατηρίων και πιστοποιητικών. Ο τζίρος της πλατφόρμας φέρεται να ξεπέρασε το ένα δισ. δολάρια ΗΠΑ, την περίοδο 2015-17. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γινόταν μέσω Bitcoin και άλλων κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Στην έκθεση της Europol αναφέρεται ακροθιγώς, στο κεφάλαιο για το ξέπλυμα χρήματος, η υπόθεση του Ρώσου Mr. Bitcoin, που κρατείται στην Ελλάδα και τον ζητούν ταυτόχρονα ΗΠΑ και Ρωσία.

ΤΟ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ MDMA (ECSTASY) ΚΟΣΤΙΖΕΙ 21,22 ΔΟΛΑΡΙΑ (ΣΧΕΔΟΝ 18 ΕΥΡΩ) Ή 0,0290 BITCOIN (ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ)

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την αγορά ναρκωτικών στο dark net έχουν πανομοιότυπο σχεδιασμό και φιλοσοφία με το Google. Πληκτρολογείς, για παράδειγμα, «cocaine» ή «MDMA (Ecstasy)» και εμφανίζονται χιλιάδες αποτελέσματα, ιεραρχικά με βάση τον αριθμό των κλικ και την επισκεψιμότητα ανά είδος.

Η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών στο dark net αφορά το Ecstasy και τις αμφεταμίνες, δεύτερη έρχεται η κάνναβη και τρίτη η κοκαΐνη.

Σε μία από τις αγγελίες για κοκαΐνη, διαβάζουμε ότι το 1 γραμμάριο κοστίζει 79,99 δολάρια. «1 γρ. από την καλύτερη κοκαΐνη μας. Γιορτάζουμε την πώληση 10 κιλών», διαφημίζει ο πωλητής. «Η μεγαλύτερη ποσότητα που μπορείς να παραγγείλεις είναι 3 γραμμάρια. Στο μέλλον ενδεχομένως θα προσφέρω περισσότερες επιλογές. Το ρίσκο μη παράδοσης λαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τον πελάτη. Με τους τακτικούς πελάτες συνεργαζόμαστε σε ξεχωριστή βάση», διαβάζουμε. Και πιο κάτω: «Εφαρμόζουμε σύστημα τριών βαθμίδων προστασίας για το λαθραίο “πράμα”. Παρακαλώ, γράψτε τη διεύθυνσή σας ευανάγνωστα».

Στις περισσότερες αγγελίες, δίπλα στην τιμή -σε δολάριο ή ευρώ-, αναγράφεται το κόστος σε Bitcoin (σσ: τα ποσά είναι βάσει παλιότερης ισοτιμίας). Yπάρχει προσφορά για βραχάκι MDMA: «1 γραμμάριο ΑΑΑ+ ποιότητας, μόλις 21,22 δολάρια ή 0,0290 Bitcoin». Ο ίδιος πωλητής χρεώνει τα δυόμιση γραμμάρια προς 43,45 δολάρια και τα πέντε γραμμάρια προς 63,67 δολάρια. Προσφορές υπάρχουν και στα οπιοειδή: Ένα γραμμάριο ηρωίνης, καθαρότητας 56%, στοιχίζει 310 δολάρια ή 0,1229 Bitcoin. Τα πέντε γραμμάρια κοστίζουν 1.369 δολάρια ή 0,5427 Bitcoin. Στην τελευταία περίπτωση, σημειώνεται ότι η μεταφορά των ναρκωτικών γίνεται μόνο οδικώς, γι’ αυτό υπάρχει ο περιορισμός παραγγελιών εντός της χώρας (Φινλανδίας). Πιο κάτω, ένας Ισπανός πουλά μαροκινό χασίσι προς δέκα ευρώ/γραμμάριο. Εδώ δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ.

Η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών στο dark net αφορά το Ecstasy και τις αμφεταμίνες, δεύτερη έρχεται η κάνναβη και τρίτη η κοκαΐνη. Οι ερευνητές επιχείρησαν να υπολογίσουν από ποιες χώρες προέρχονται τα ναρκωτικά, τι ποσότητες διακινούνται και ποια είναι η αξία τους. Ειδικά για τα παραπάνω, συνέλεξαν στοιχεία από 16 κρυπτογραφημένες αγορές του «σκοτεινού δικτύου», το διάστημα από 22 Νοεμβρίου 2011 έως 16 Φεβρουαρίου 2015. Ως έδρα πωλητών ναρκωτικών, πρώτη έρχεται η Γερμανία, με συνολικά έσοδα 26,6 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Αγγλία με 20,3 εκατ. ευρώ, η Ολλανδία με 17,9 εκατ. και τέταρτη χώρα, με μεγάλη διαφορά, το Βέλγιο, με 4,7 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει μηδενικό ποσοστό.

Το σύνολο της ποσότητας ναρκωτικών που διακινήθηκαν μέσω του «σκοτεινού Διαδικτύου» διεθνώς, το διάστημα 2011-15, υπολογίστηκε σε 16,4 τόνους και η αξία τους σε 172,3 εκατ. ευρώ. Το 34% της ποσότητας (5,52 τόνοι) και το 46% της αξίας (79 εκατ. ευρώ) αφορά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η απόκλιση μεταξύ των ποσοστών ποσότητας και αξίας για την Ευρώπη, εξηγείται από το γεγονός ότι η κάνναβη, το φθηνότερο ναρκωτικό έναντι των υπόλοιπων, έχει μεγαλύτερες πωλήσεις εκτός ΕΕ.

πηγη vice

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Απίστευτο: Δες τι θα γίνει αν λυγίσεις για 5 δευτερόλεπτα τον παράμεσο!

Πώς γίνονταν παλιά τα προξενιά: Τι ήταν η «συμπεθεροφτιάχτρα»