Παρά τις απειλές πολέμου της Άγκυρας, αλλά και τον αποκλεισμό στα Οικόπεδα 3 και 6.

Υπό ναυτικό αλλά και διπλωματικό αποκλεισμό συνεχίζουν να βρίσκονται το «Οικόπεδο 3» στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εδώ και πέντε μέρες κινείται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτύχει την απελευθέρωση του στόχου «Σουπιά», ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ πλην όμως το μόνο που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μέχρι στιγμής είναι η έκφραση συμπόνιας. Χωρίς την ίδια ώρα να υπάρχει έστω και η διάθεση να σταλεί τουλάχιστον ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.


Αντίθετα, όλα τα μηνύματα που αποστέλλονται είναι γενικόλογα κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και των νομίμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί η όλη προσέγγιση του ΓΓ ΟΗΕ ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ένιψε τας χείρας του αρνούμενος ακόμα και να σταθεί υποστηρικτικά σε μια σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών η οποία εμφανώς παραβιάζεται. Όλα αυτά σχεδόν 2 24ωρα μετά το σοβαρότατο επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα Ίμια, αλλά και τον ταυτόχρονο αποκλεισμό του Καστελόριζου από τουρκική NAVTEX.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 9.30 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Την ίδια ώρα αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μέσα από τις τοποθετήσεις Ουάσινγκτον και Μόσχας στέλνονται και μηνύματα σε σχέση με το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας τη Λευκωσία πως πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον φυσικό πλούτο.

Στο Saipem 12000 προχώρησαν χθες σε αντικατάσταση σημαντικού μέρους του προσωπικού, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει και αν προχωρούσε η γεώτρηση, με πτήσεις από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Καμιά εξέλιξη στα όρια του τεμαχίου 3 όπου από τη δυτική πλευρά παραμένει σταθερό το Saipem 12000 με την πλώρη να βλέπει πάντα τη «Σουπιά», αλλά και με τα τουρκικά πολεμικά να συνεχίζουν να εκτρέπουν κάθε πλοίο που διέρχεται από την περιοχή. Ούτε για σήμερα προβλέπονται σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Οι Ισραηλινοί προληπτικά, με κατασκοπευτικό αεροπλάνο παρακολούθησαν χθες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου κάθε κίνηση πλοίου, αεροπλάνου και ελικοπτέρου στην περιοχή της έντασης.

loading...