Υλικά συνταγής

  • 700-800 γρ. κιμάς χοιρινός και μοσχαρίσιος ανάμεικτος
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 φέτες ψωμί, χωρίς κόρα
  • 1 αυγό
  • ¼ φλιτζανιού γάλα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και επιπλέον για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι, αλεύρι για το πασπάλισμα
  • Για τη σάλτσα μανιταριών
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. μανιτάρια μικρά ή ψιλοκομμένα
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 5 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τον πουρέ
  • 1½ κιλό πατάτες, πλυμένες, με τη φλούδα
  • 2/3 του φλιτζανιού, ζεστό γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μουσκεύετε τις φέτες του ψωμιού στο γάλα και τις στύβετε πολύ καλά. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα δύο είδη κιμά (από το χοιρινό και το μοσχάρι) και προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και το μισό ελαιόλαδο.
  2. Ζυμώνετε το μείγμα καλά και πλάθετε κεφτεδάκια. Τα αλευρώνετε. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές τους βγάζετε απ’ το τηγάνι.
  3. Ετοιμάζετε τη σάλτσα μανιταριών ως εξής: Ρίχνετε σε τηγάνι το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε στη συνέχεια το σκόρδο και τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Σβήνετε με το κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Τέλος προσθέτετε αλατοπίπερο και την κρέμα, ανακατεύετε 1′-2′ και αποσύρετε απ’ τη φωτιά.
  4. Ετοιμάζετε τον πουρέ: Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, και τις ξεφλουδίζετε. Τις λιώνετε με ένα πιρούνι ενώ είναι ακόμη ζεστές. Ξαναρίχνετε τις λιωμένες πια πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι να απορροφηθεί.
  5. Ανακατεύετε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και σερβίρετε με τον πουρέ.

Συμβουλή

Αν ο πουρές που φτιάξατε σας φαίνεται πολύ σφιχτός, προσθέστε του λίγο ζεστό γάλα ακόμη να μαλακώσει.


loading...