in

Κινέζα ιολόγος: «Έρχονται νέοι κορωνοϊοί από νυχτερίδες – Μετάδοση στον άνθρωπο»

Ανησυχητική ανάλυση από την κορυφαία Κινέζα ιολόγο που ασχολείται με κορωνοϊούς όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Τhe Guardian.

Ανησυχητικά νέα από κορυφαία Κινέζα ιολόγο, η οποία υποστηρίζει πως νυχτερίδες στις παραμεθόριες περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Κίνας φιλοξενούν άλλους κορωνοϊούς – διαφορετικούς με την COVID 19 – και έχουν ήδη την ικανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο.  Πρόκειται για την Dr Shi Zhengli του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν. Όπως δήλωσε, αυτοί οι ιοί που είναι συγγενείς του Sars-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19, είναι πιθανό να κυκλοφορούν στη φύση πέρα ​​από την Κίνα.


«Δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο στην Κίνα, αλλά και στις χώρες της Νότιας Ασίας», δήλωσε η Σι, η οποία φέρει το παρατσούκλι «Γυναίκα – Νυχτερίδα», επειδή η ερευνητική της ομάδα μελετά κορωνοϊούς από νυχτερίδες.

Τα σχόλιά της, όπως αναφέρει ο βρετανικός Γκάρνιαν, έγιναν σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσαν οι γαλλικές ιατρικές και κτηνιατρικές ακαδημίες, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. Την έρευνα διεξάγουν δύο ομάδες, η μία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η δεύτερη υπό το ιατρικό περιοδικό Lancet. Σημειώνεται πως οι προσπάθειες της έρευνας έχουν γίνει πολύ πολιτικοποιημένες, καθώς ΗΠΑ και Κίνα ανταλλάσσουν κατηγορίες για την προέλευση της πανδημίας εν μέσω εμπορικού πολέμου. Βεβαίως και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανές πηγές.

Πρέπει να σημειωθεί πως το εργαστήριο της Κινέζας ιολόγου κατηγορήθηκε ότι ήταν η πηγή μιας τυχαίας ιογενούς διαρροής στις αρχές του έτους. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό και η ιολόγος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η ιολόγος πρότεινε οι έρευνες να μην αγγίζουν μονάχα την Κίνα, αλλά και άλλες χώρες. Σύμφωνα με την ίδια, η φυσική δεξαμενή για κορωνοϊούς είναι οι νυχτερίδες, ωστόσο, ο ιός πιθανότατα ο ιός μεταδόθηκε σε άλλο ζώο πριν φτάσει στον άνθρωπο και αυτό το ζώο (ο ενδιάμεσος ξενιστής) δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Είναι επίσης ασαφές για πόσο καιρό ο ιός κυκλοφορούσε στον ξενιστή ή στους ανθρώπους πριν εντοπιστεί στα τέλη του περασμένου έτους: Η ιολόγος είπε ότι θα μπορούσε να ήταν στο ένα ή το άλλο «για πολύ καιρό».

Ο καθηγητής Edward Holmes, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, συμφώνησε ότι ο ιός θα μπορούσε να υπήρχε σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ίσως ακόμη και σε ανθρώπους για λίγους μήνες πριν αναφερθεί. «Είναι απολύτως πιθανό ότι το αρχικό συμβάν μετάδοσης διαφόρων ειδών δεν συνέβη εντός ή γύρω από την ίδια την Γουχάν», δήλωσε ο Χολμς.

«Μπορεί να μην είχε συμβεί καν στην επαρχία Χουμπέι, αν και υπάρχει προφανώς ένας τεράστιος αριθμός πιθανών ζώων για δοκιμή για να επιλυθεί αυτό». Η ομάδα της Shi μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τον ιό σε ζώα αγροκτήματος ή άγρια ​​ζωή μετά από δειγματοληψία γύρω από το Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.

Όπως είπε η ίδια, εάν ο ενδιάμεσος ξενιστής ήταν ο παγκολίνος, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, τότε είναι πιθανό ο ιός να μεταπήδησε από νυχτερίδες σε παγκολίνους εκτός της Κίνας – καθώς οι παγκολίνοι που φτάνουν στην Κίνα εισάγονται λαθραία από άλλα ασιατικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Ωστόσο, ο καθηγητής David Robertson, ο οποίος μελετά ιούς στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε ότι οι έρευνες πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην Κίνα. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι ο παγκολίνος κόλλησε τον ιό από νυχτερίδες στην Κίνα», δήλωσε ο Ρόμπερτσον.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ και της Lancet γνωρίζουν πως είναι πιθανό να μην καταφέρουν ποτέ να ξεκαθαρίσουν την ακριβή πορεία που ακολούθησε ο ιός προς τη μετάδοσή του στον άνθρωπο. Ο στόχος τους είναι να χαρτογραφήσουν το οικοσύστημα που έκανε αυτό το crossover δυνατό ώστε να αποφευχθεί η επανάληψή του.

Η ομάδα της Shi ανέφερε πέρυσι ότι υπήρχαν σημεία στην Κίνα, ιδίως στα νότια και νοτιοδυτικά, όπου οι κορωνοϊού που μοιάζουν με τον Sars εμφανίζουν υψηλή γενετική ποικιλομορφία και ως εκ τούτου υψηλή ικανότητα αλλαγής.

Η ανάλυση που δημοσίευσε η ομάδα τον Οκτώβριο έδειξε ότι ορισμένοι κορωνοϊοί ήταν ήδη ικανοί να εισβάλουν σε ανθρώπινα κύτταρα – ένα εύρημα που όπως είπε η Κινέζα ιολόγος την «εξέπληξε».

Άλλοι κορωνοϊοί που σχετίζονται με αυτόν που προκάλεσε το ξέσπασμα του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers) στη Σαουδική Αραβία το 2012, κυκλοφορούν σε ζώα στην Ευρώπη και την Αφρική. «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι ιοί έχουν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο», δήλωσε η ίδια.

Η ίδια παρότρυνε για μεγαλύτερη παρακολούθηση σε δύο σημεία της αλυσίδας κατά την οποία μια ασθένεια μη ανθρώπινης ζωικής προέλευσης γίνεται ανθρώπινη: μεταξύ άγριων ζώων και εξημερωμένων ή εκτρεφόμενων, και μεταξύ εκτρεφόμενων ζώων και ανθρώπων. Η παρακολούθηση αυξήθηκε πρόσφατα για τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε βρετανικές κτηνοτροφικές μονάδες, για παράδειγμα.

«Για την ανθρώπινη πλευρά, πρέπει σαφώς να βελτιωθούμε στην παρακολούθηση νέων κρουσμάτων ασθενειών», δήλωσε ο Robertson.

Πηγή: theguardiantyposthes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Τράγκας για Μητσοτάκη: «Θα κάνει εμβόλιο με νερό μπροστά στις κάμερες για να πείσει εσένα να κάνεις το εμβόλιο για τον κορoνοϊό»

Σούπερ γιαγιά 99 χρονών νίκησε τον κορονοϊό μετά από 3 εβδομάδες νοσηλείας