in ,

«Πώς πέρασες στο σχоλείο σήμερα;»: Γιατί πρέπει να απоφεύγετε αuτń την ερώτηση

«Πώς πέρασες στο σχολείο;» και «πώς ήταν η μέρα σου;». Είναι δύο ερωτήσεις που συνηθίζουμε να κάνουμε στα παιδιά μας όταν επιστρέφουν από το σχολείο ή τα βλέπουμε επιστρέφοντας εμείς από τη δουλειά. Αλλά σύμφωνα με τους ψυχολόγους δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

«Πώς ήταν η μέρα σου;» θα μπορούσε να σημαίνει 100 πράγματα», εξηγεί στο CNBC η Δρ Λίντα Παπαδοπούλου, ψυχολόγος, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός. «Αυτές οι πολύ μεγάλες ερωτήσεις συχνά αντιμετωπίζονται με ένα γενικόλογο «μια χαρά» προσθέτει.


Στο σχολείο τους γίνονται ερωτήσεις όλη μέρα. Το τελευταίο που θέλουν τα παιδιά είναι επιστρέφοντας σπίτι να πρέπει να απαντήσουν και πάλι.

«Οι περισσότεροι ενήλικες θέλουν να μετά τη δουλειά να “σβήσουν” όσα έγιναν και να χαλαρώσουν – το ίδιο ακριβώς ισχύει και τα για τα παιδιά», σημειώνει στο CNBC η παιδοψυχολόγος, Μάρθα Ντέιρος Κολάδο. «Το μυαλό τους χρειάζεται ένα διάλειμμα και συχνά η κύρια εστίασή τους είναι στο φαγητό, τη διασκέδαση, το παιχνίδι και την ξεκούραση», αναφέρει.

Γιατί είναι τόσο συχνή ερώτηση

Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο παρά με τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και έτσι το να κάνουν αυτή την ερώτηση δεν είναι περίεργο. Ξεχνούν όμως πως όταν τους έκαναν την ίδια ερώτηση, απαντούσαν και εκείνοι με ένα «καλά».

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους η ερώτηση αυτή δεν φέρνει σχεδόν ποτέ νέες πληροφορίες ούτε ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ γονιών και παιδιών.

Τι να πείτε αμέσως μετά το σχολείο

Να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο να μιλήσει από μόνο του για την ημέρα του, είναι η συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί. Παρατηρήστε εάν το παιδί σας βγαίνει κουρασμένο, απογοητευμένο ή όλο χαμόγελα και γέλια από το σχολείο. Και προσπαθήστε να «ονομάσετε» το συναίσθημά τους όταν το βλέπετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε «Φαίνεσαι τόσο χαρούμενος! Κάτι διασκεδαστικό πρέπει να συνέβη σήμερα».

Αυτό βοηθά το παιδί σας να ανοιχτεί. Μόνο όταν τα παιδιά είναι ήρεμα και ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες μπορούν να κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση.

Πότε να μιλήσετε στο παιδί σας

Η καλύτερη στιγμή είναι ίσως το βράδυ πριν από τον ύπνο, όταν είναι πια χαλαρά. Για πολύ μικρά παιδιά θα μπορούσε να είναι και η στιγμή μίας ευχάριστησης ενασχόλησης, οπως για παράδειγμα ενώ παίζετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, φτιάχνετε ένα παζλ ή κάνετε χειροτεχνίες. Κάντε ερωτήσεις συγκεκριμένες, όπως :

«Τι σε έκανε να γελάσεις σήμερα;»
«Ποιο ήταν το αγαπημένο σου πράγμα που συνέβη σήμερα;»
«Τι σας άρεσε περισσότερο στο παιχνίδι ή το μεσημεριανό γεύμα σήμερα;»

«Υπήρξε κάποια στιγμή που ένιωσες μόνος; Και τι έκανες για αυτό;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα: “Επέζησα από πτώση ελικοπτέρου. Της οφείλω τη ζωή μου”

O Κασσελάκης στην παρουσίαση του βιβλίου Φαινόμενο Κασσελάκης – «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαινόμενο, είμαι απλός άνθρωπος»