in

Πρώτη υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ιταλία

Ο Φεντερίκο Καρμπόνι ξεπέρασε μια σειρά από νομικές και γραφειοκρατικές προκλήσεις πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης κρατούσαν τους Ιταλούς ενήμερους για τα βάσανα ενός 44χρονου άνδρα που ήταν γνωστός μόνο ως «Mario», καθώς προσπαθούσε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσω της αυτοκτονίας με τη βοήθεια γιατρού. 12 χρόνια πριν έπεσε θύμα ενός τραγικού τροχαίου ατυχήματος, ο «Mario» αντιμετώπισε μια σειρά από νομικά, γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια στην επιδίωξη του θανάτου του.


Την Πέμπτη, ο «Μάριο», που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά με το πραγματικό του όνομα, Φεντερίκο Καρμπόνι, έβαλε τέλος στη ζωή του, αποτελώντας την πρώτη νομικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ιταλία, στο σπίτι του στην πόλη Σενιγκάλια της κεντρικής Ιταλίας, όπως δημοσιεύουν οι NY Times.

Ο κ. Καρμπόνι, ένας άγαμος οδηγός φορτηγού, ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, τους φίλους και ανθρώπους που τον είχαν βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Ένωσης Luca Coscioni, μιας ομάδας υπεράσπισης του δικαιώματος στο θάνατο που βοήθησε τον κ. Καρμπόνι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών και που τελικά ανακοίνωσαν τον θάνατό του.

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, η Filomena Gallo, εθνική γραμματέας της ένωσης, διάβασε από μια επιστολή που έγραψε ο κ. Καρμπόνι τον περασμένο μήνα.

«Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι λυπάμαι που φεύγω από τη ζωή, θα έλεγα ψέματα αν έλεγα το αντίθετο γιατί η ζωή είναι υπέροχη και έχουμε μόνο μία», ανέφερε η επιστολή. «Αλλά δυστυχώς έτσι ήταν. Έκανα το κάθε τι για να ζήσω όσο καλύτερα μπορούσα και προσπάθησα να αναρρώσω στο έπακρο από την  αναπηρία μου, αλλά τώρα είμαι στο τέλος του δρόμου, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Δεν έχω καμία αυτονομία στην καθημερινή ζωή, είμαι στο έλεος των γεγονότων, εξαρτώμαι από τους άλλους για τα πάντα, είμαι σαν μια βάρκα που παρασύρεται στον ωκεανό. Έχω επίγνωση της φυσικής μου κατάστασης και των μελλοντικών μου προοπτικών, γι’ αυτό και είμαι απόλυτα γαλήνιος και ήρεμος για το τι πρόκειται να κάνω. Με την Ένωση Luca Coscioni υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας επιτιθέμενοι και επιτεθήκαμε αμυνόμενοι, δημιουργήσαμε νομοθετικά και ένα κομμάτι της ιστορίας στη χώρα μας, και είμαι περήφανος και τιμημένος που ήμουν στο πλευρό σας. Τώρα είμαι επιτέλους ελεύθερος να πετάξω όπου θέλω» ήταν τα τελευταία του λόγια.

Ο κ. Καρμπόνι πάλεψε ακόμα και όταν η υγεία του επιδεινώθηκε, είπε η κ. Gallo. «Ο Φεντερίκο ήθελε να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελεύθερη επιλογή στην Ιταλία και γνώριζε ότι η αντίστασή του θα ήταν δικαίωμα, ελευθερία, για όλους», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είχε νομιμοποιηθεί στην Ιταλία με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πέθανε στο σπίτι του μετά τη χορήγηση φονικής δόσης φαρμάκου μέσω ειδικού μηχανήματος, που κοστίζει 5.000 ευρώ. Το κόστος, στο σύνολό του, έπρεπε να καλυφθεί από τον ίδιο και η Ένωση Luca Coscioni έκανε έρανο για τη συγκέντρωση του ποσού.

Πηγή: www.rosa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Χανιώτης πήγε στην εκκλησία για βάφτιση και έφυγε…γαμπρός! (φωτο – βίντεο)

Νίκος Κουρκούλης: «Βίωσα ένα θαύμα στο Άγιο Όρος. Μου έβαλαν μια ζώνη που βάζουν στις άτεκνες γυναίκες και έγινα καλά»