in

ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ (VIDEO)

Το παστίτσιο είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στα 5 πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά και θεωρείται για πολλούς ως το φαγητό που ανοίγει την καρδιά ενός άνδρα για να μοιραστεί απολαύσεις πέραν των σαρκικών με μια γυναίκα. Όταν οι άντρες λέμε ότι ο έρωτας περνά απ’ το στομάχι, να ξέρετε ότι παστίτσιο έχουμε στο μυαλό.

παστίτσιοΑν μάλιστα μια γυναίκα καταφέρει να φτιάξει ένα παστίτσιο που υπερέχει ή έστω είναι συγκρίσιμο με αυτό που έφτιαχνε η μαμά του υποψήφιου γαμπρού, τότε ο δρόμος προς την εκκλησία έχει αρχίσει να στρώνεται με ροδοπέταλα! Οπότε προσοχή οι ανύπαντρες στη συνταγή, γιατί εδώ έχουμε σιγουράκι και μάλιστα με μοναδικό κόνσεπτ!


Γιατί το ενδιαφέρον με το παστίστιο είναι ότι ενώ το όνομα του πιάτου είναι εντελώς Ιταλικό, ο τρόπος που το μαγειρεύουμε παραδοσιακά στην Ελλάδα είναι καθαρά ελληνικός. Η λέξη παστίτσιο στην Ιταλία δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο πιάτο που είναι συγγενές, αλλά στην τεχνική διαστρωμάτωσης των υλικών. Έτσι, χωρίς να γνωρίζω την ακριβή ιστορία του πιάτου, εικάζω ότι προέκυψε σε κάποιο απ τα νησιά μας που επί χρόνια ήταν υπό ενετική – ιταλική επιρροή. Άλλωστε η συνταγή του παστίτσιου που περιέχει τρεις διακριτές στρώσεις ζυμαρικών, κιμά και μπεσαμέλ, προσομοιάζει στη λογική των λαζανιών αλά μπολονέζ, που έχουν τα ίδια υλικά, αλλά λόγω της διαφορετικής πάστας που είναι επίπεδη, η διαστρωμάτωση επαναλαμβάνεται εκεί, σε τρείς τουλάχιστον δόσεις.

παστίτσιο - μυστικα

Αν η ιστορική υπόθεση που κάνω είναι σωστή, αυτό που άλλαξε στη πορεία είναι κυρίως ότι ο κιμάς στις περισσότερες συνταγές παστίτσιου στην Ελλάδα ξέφυγε απ’ τη λογική της πλούσιας σε ντομάτα και λαχανικά σάλτσας μπολονέζ και έγινε πιο στεγνός με έμφαση στα μπαχαρικά, σε μια πιο ανατολίτικη δηλαδή λογική. Επιπλέον, η μπεσαμέλ απέκτησε αυγό, αντί να μείνει στην ορίτζιναλ Γαλλο-ιταλική συνταγή της, λιτή και αέρινη.

Η συνταγή λοιπόν που σας παρουσιάζω, δημιουργεί τη γέφυρα ανάμεσα στην παραδοσιακή εκτέλεση του παστίτσιου στην Ελλάδα, με τις πιθανές ιταλικές ρίζες του πιάτου.

Αντί για στεγνό κιμά χρησιμοποιεί μια εύκολη εκδοχή της σάλτσας μπολονέζ και βέβαια την αυθεντική μπεσαμέλ. Επιπλέον έχει μερικά μικρά τεχνικά μυστικά για τον τρόπο που δένουν τα υλικά που και θα διαβάσετε στη πορεία, αλλά και θα δείτε στο βίντεο που ετοιμάσαμε χάρη στη χορηγία της Barilla. Σας εγγυώμαι ότι μ’ αυτό το πιάτο θα κάψετε καρδιές, κι’ ας μην είναι μόνο ανδρικές!

Χαρακτηριστικά της Συνταγής:

Είναι μια συνταγή που θα πάρει το τριωράκι της, και θα λερώσει αρκετά σκεύη με δεδομένο ότι περιέχει τρεις διαφορετικές παρασκευές, αλλά δεν είναι δύσκολη.
Προτείνω για λόγους ευκολίας να χρησιμοποιήσετε κλασσικό κιμά μπολονέζ, στην εύκολη εκδοχή του, αλλά κάλλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ραγού μπολονέζ, που θα βρείτε καταγεγραμμένο εδώ.

παστίτσιο - μυστικα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Κεφτεδάκια με κουνουπίδι

Ψητές πιπεριές κέρατα με γαλοπούλα και καπνιστό τυρί