Τώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά των Χριστουγέννων, τι καλύτερο από μια καταπληκτική συνταγή για κέικ κόκκινο βελούδο, ή αλλιώς red velvet, που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου σε κάθε μπουφέ, τραπέζι ή κέρασμα ετοιμάσεις.
Θα σου δείξω πως να φτιάξεις το πιο νόστιμο, όμορφο και εντυπωσιακό κέικ που όλοι θα λατρέψουν για την εμφάνιση και την νοστιμιά του. Απλές οδηγίες και υλικά που θα σου χαρίσουν ένα κέρασμα για το οποίο όλοι θα παραμιλάνε.
Πεντανόστιμο Χριστουγεννιάτικο κέικ κόκκινο βελούδο!
Υλικά
Για το κέικ:
- 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 αυγά
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. κακάο
- 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
- 1 κουτ. γλ. σόδα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 1/2 γλ. καλαμποκέλαιο
- 1 φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι ή 240 ml πλήρες γάλα
- 2 κουτ. σούπας μηλόξυδο
- 1 βανίλια
- κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για τη κρέμα τυριού:
- 500 γραμμ. τυρί κρέμα
- 110 γραμμ. μαλακό βούτυρο
- 2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια
- 200-250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
Πως το κάνεις:
Αρχικά φτιάχνω την κρέμα τυριού, χτυπώντας το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και το μαλακό βούτυρο. Έπειτα χτυπάω την σαντιγί με τη βανίλια να σφίξουν και τα προσθέτω στο μείγμα με την κρέμα τυριού. Ανακατεύω να ενωθούν τα υλικά και αποθηκεύω στο ψυγείο.
Ετοιμάζω το μείγμα για το κέικ, χτυπώντας στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν. Προσθέτω τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ ανακατεύω το κακάο με το χρώμα ζαχαροπλαστικής και το ρίχνω στο μείγμα. Έπειτα ρίχνω κοσκινισμένο το αλεύρι, την σόδα, τη βανίλια.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το ξύδι με το γιαούρτι ή το γάλα και τα ρίχνω στο μείγμα.
Ρίχνω το μείγμα σε ένα ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Αφού κρυώσει το κέικ, το βγάζω και το κόβω σε δύο ή τρεις σειρές.
Προσθέτω ανάμεσα και από πάνω την κρέμα τυριού. Τέλος, βάζω κρέμα τυρί και στα πλαϊνά.
Διακοσμώ με το περίσσιο κέικ το επάνω μέρος, ή με χρωματιστή τρούφα, με λευκή σοκολάτα ή με τριμμένο μπισκότο.
Μπορώ με το ίδιο μείγμα να φτιάξω ατομικά κεκάκια και να προσθέσω από πάνω την κρέμα τυριού.