in

Τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά

Νόστιμη, εμφανίσιμη, χορταστική!

Το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά που δεν θυμάμαι καθόλου στο σπίτι μας όταν ήμουνα παιδί. Ίσως γιατί δεν καλλιεργούνταν τότε συστηματικά.


Τα πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησε το άκουγα ως «ιταλικό» αλλά «ιταλικά»  λέγαμε και  τα σγουρά αντίδια που αντικατέστησαν τελικά σε μεγάλο βαθμό την ήμερη καλλιεργημένη ραδίκα.

Προφανώς το όνομά του προέρχεται από την καταγωγή του, αφού όντως οι πηγές λένε πως κατάγεται από την Ιταλία όπου και καλλιεργείται από την ρωμαϊκή ακόμη εποχή. Η διατροφική του αξία όμως είναι μεγάλη και σε συνδυασμό με την ωραία γεύση που έχει όταν είναι φρέσκο, όχι μόνο καλλιεργείται πια συστηματικά στη χώρα μας αλλά η παραγωγή του αυξάνεται συνεχώς!

Αν διαβάσει κανείς σε σελίδες διαιτολόγων τα διατροφικά του χαρακτηριστικά θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα λαχανικά. Περιέχει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων και έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες όσο λίγα άλλα λαχανικά.

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά το καταναλώσαμε μόνο βραστό, με λεμόνι και ελαιόλαδο, όπως συνηθίζαμε να καταναλώνουμε το κουνουπίδι. Σιγά σιγά όμως το χρησιμοποιήσαμε και ωμό σε σαλάτες, και συνδυασμένο με ζυμαρικά, και τηγανισμένο (στα προσεχή έχω μια πολύ εύκολη πρόταση).

Στη σημερινή συνταγή το συνδύασα με δικά μας τυριά και με μικρή ποσότητα απάκι που σχεδόν πάντα υπάρχει στο σπίτι αυτή την εποχή. Ήθελα και να δοκιμάσω μια ζύμη τάρτας που βρήκα ψάχνοντας παλιά κιτάπια και έτσι στήθηκε η συγκεκριμένη τάρτα από την οποία δεν έμεινε ψίχουλο!  Την είχα φτιάξει μάλιστα για βραδινό μια από τις προηγούμενες μέρες, αλλά ήταν πολύ νόστιμη και την επόμενη μέρα!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

100ml γιαούρτι (μισό κεσεδάκι)

125ml ελαιόλαδο (1/2 κούπα δοσομετρική)

1 αυγό

Λίγο αλάτι

50gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Περίπου 300gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Για τη γέμιση:

350gr μπρόκολα (ζυγισμένα καθαρισμένα, μόνο τα μπουκετάκια)

200 gr φέτα ή ξινομυζήθρα,

100 gr  κάποιο τυρί που να λιώνει  (δείτε παρατηρήσεις)

50-100gr απάκι  (δείτε παρατηρήσεις)

Για την επικάλυψη:

100ml γιαούρτι (το υπόλοιπο από το κεσεδάκι)

1 αυγό

50gr τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά  κορν φλάουρ

Αλάτι  (ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας)

Πιπέρι

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, κια λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι αν μας αρέσουν

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το βούτυρο και  προσθέτουμε το αλεύρι να έχουμε μια κανονική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί  για κανένα μισάωρο. Παράλληλα βράζουμε τα μπρόκολα:  σε αλατισμένο νερό που βράζει τα ρίχνουμε  για 15 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός) τα στραγγίζουμε καλά σε  στραγγιστήρι  και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τρίβουμε τα τυριά εκτός από εκείνο που λιώνει.

Σε σκεύος (ταρτιέρα ή ταψάκι) με διάμετρο 30cm απλώνουμε τη ζύμη ( γίνεται και με το χέρι). Κόβουμε σε λεπτές φέτες το τυρί που λιώνει και τις στρώνουμε πάνω στη ζύμη. Προσθέτουμε στα ενδιάμεσα το απάκι σε μικρά ραβδάκια ή κύβους. Από πάνω στρώνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και το λευκό τυρί σε τρίμματα. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το αυγό, προσθέτουμε  το ελαιόλαδο και την τριμμένη  γραβιέρα, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά  και περιχύνουμε με αυτό το χυλό την επιφάνεια της τάρτα.

Ψήνουμε  την τάρτα μας στους 180 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα για 50- 60 λεπτά ή μέχρι να στερεοποιηθεί η γέμιση και να ροδίσει το ζυμάρι της.

Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

  • Το τυρί που λιώνει στη δική μου παρασκευή ήταν κρητική μαλάκα αλλά θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε τυρί που λιώνει.  Πολύ πλησιάζει η μοτσαρέλα. Προτίμησα να το στρώσω πρώτο στη βάση για να λειτουργήσει και ως κρούστα πάνω από το ζυμάρι.
  • Αντί απάκι θα μπορούσε να μπει οποιοδήποτε αλλαντικό, κατά προτίμηση καπνιστό. Τα καπνιστά ταιριάζουν πολύ με το μπρόκολο.
  • Προτιμώ να ψήνω τις τάρτες σε πυρέξ για να φαίνεται αν έχει ψηθεί όσο μου αρέσει και η βάση τους.

Πηγές για τις πληροφορίες που προανέφερα:

https://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/tehniki-frodida/88769/igetis-sta-stauranthi-to-souper-brokolo/

https://www.kalliergo.gr/kalliergies-odigies/blog-kalliergo/205-brokola-plirofories-gia-tin-kalliergeia-tou-brokolo.html

http://nestor.teipel.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/17535/STEG_FP_00604_Medium.pdf?sequence=1

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Κεφτεδάκια με σάλτσα μανιταριών και πουρέ

Κοτόπουλο-μπουκιές με μανιτάρια και πιπεριές