in ,

«Τις ακούω όλες μέσα στο μυαλό μου»: Την Biαζε ο πατέρας της και σήμερα έχει 2.500 διαφορετικές προσωπικότητες

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την υπόθεση μία γυναίκας που τη βίαζε ο πατέρας της με αποτέλεσμα να αναπτύξει 2.500 προσωπικότητες.

Σοκ και ανατριχίλα προκαλεί η εφιαλτική ιστορία μιας γυναίκας, την οποία βίαζε και κακοποιούσε ο ίδιος της ο πατέρας από τα τέσσερά της χρόνια, με αποτέλεσμα να αναπτύξει 2.500 διαφορετικές προσωπικότητες, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει.


Η γυναίκα κέρδισε την δίκη εναντίον του και αποζημίωση 840.000 δολαρίων. Η 52χρονη σήμερα Τζένι Χέινς, η οποία κατάγεται από το Κεντ της Αγγλίας αλλά ζει πλέον στην Αυστραλία, κακοποιούταν από την ηλικία των 4 ετών έως τα 11, από τον πατέρα της Ρίτσαρντ Χέινς, με αποτέλεσμα να πάσχει από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας.

προσωπικότητες

Πρόκειται για μια σπάνια ψυχολογική διαταραχή, κατά την οποία πολλαπλές προσωπικότητες με ξεχωριστές αναμνήσεις και μοτίβα συμπεριφοράς συνυπάρχουν σε ένα άτομο.

Αφού κατήγγειλε τα εγκλήματά του στην αστυνομία το 2009, ο Ρίτσαρντ Χέινς εκδόθηκε στο Σίδνεϊ από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 και φυλακίστηκε το 2019 για τουλάχιστον 33 χρόνια μετά την ομολογία της κακοποίησης.

Ο δικαστής έκρινε ότι η ζωή της Τζένι έχει «καταστραφεί» από την κακοποίηση, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 1974 και 1981, με το θύμα να προβαίνει στο «δραστικό βήμα της αφαίρεσης του πρωκτού και του παχέος εντέρου της, ώστε να μην χρειάζεται να αφοδεύει από εκεί όπου εισέβαλε, βασάνισε και τραυμάτισε ο κατηγορούμενος».

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν το 1974, όταν η Τζένι ήταν 4 ετών και η οικογένεια μετακόμισε στην Αυστραλία και σταμάτησαν το 1981 όταν επέστρεψαν στην Αγγλία.

Για 7 χρόνια, υπόκειτο στην πιο απερίγραπτη κακοποίηση, από την οποία όπως είπε, επέζησε μόνο λόγω των άλλων προσωπικοτήτων της.

Η «Symphony» και οι προσωπικότητες που ακολούθησαν

Η Τζένι δημιούργησε για πρώτη φορά ένα κορίτσι που ονομαζόταν Symphony όταν ήταν 4 ετών- και αυτή την προσωπικότητα έπαιρνε όταν την βίαζε ο πατέρας της.

«Η Τζένι γεννήθηκε και ο πατέρας μου άρχισε να την κακοποιεί. Δημιουργήθηκε τότε μια άλλη που ήρθε να δεχτεί την κακοποίηση του μπαμπά για να μην χρειαστεί να τη δεχτεί η Τζένι», λέει η ίδια.

Όπως εξηγεί, οι υπόλοιπες προσωπικότητες δημιουργήθηκαν όταν η κακοποίηση έγινε πολύ δύσκολη για να την αντιμετωπίζει η «Symphony». Μεταξύ των άλλων προσωπικοτήτων της ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Little Ricky και ένας έφηβος με το όνομα Muscles.

Έχοντας αναπτύξει τις προσωπικότητες για να την προστατεύουν όσο την κακοποιούσε ο πατέρας της, μπορεί να τις καλέσει όποτε θέλει.

προσωπικότητες

«Δεν πρόκειται για πράξη ψυχικής ασθένειας ή ανόητα παιχνίδια, να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος. Προστατεύεις τον εαυτό σου. Προστατεύεις την ψυχή σου και αυτό έκανα», δήλωσε στην εκπομπή 60 Minutes. Αν και οι επιθέσεις του πατέρα της συχνά έκαναν την Τζένι να αιμορραγεί, να ουρεί και να κλαίει, εκείνος συνέχισε και της έλεγε πως το άξιζε και της άρεσε η κακοποίηση.

Γιατί δεν αποκάλυψε τίποτα στην μητέρα της

Η κακοποίηση από τον πατέρα της, την έκαναν να φοβάται τα γενέθλια, τις σχέσεις, τους άνδρες, τις τουαλέτες ακόμα και την απόλαυση του φαγητού.

«Αυτό με πληγώνει περισσότερο από εσένα», της είχε πει μια φορά. Επιπλέον της είπε ότι η μητέρα της θα «αναφλεγόταν» αν αποκάλυπτε ποτέ την κακοποίηση.

«Η μαμά δε σε θέλει και αν της το πεις, θα πεθάνει και θα φταις εσύ», της είπε μια άλλη φορά.

Ο Ρίτσαρντ Χέινς έκανε επίσης πλύση εγκεφάλου στην κόρη του να πιστεύει ότι μπορούσε να διαβάσει το μυαλό της.

«Ο πατέρας μου προκάλεσε σοβαρή, σαδιστική, βίαιη κακοποίηση που ήταν απειλητική για τη ζωή μου – και επέλεξε να το κάνει αυτό κάθε μέρα ολόκληρης της παιδικής μου ηλικίας. Με άκουγε να τον ικετεύω να σταματήσει, με άκουγε να κλαίω, ήξερε τον πόνο και τον τρόμο που μου προκαλούσε. Πλήρωσα ένα τεράστιο τίμημα για τις διεφθαρμένες σεξουαλικές του επιθυμίες και συνεχίζω να το πληρώνω», είπε η Τζένι.

Οι κοινωνικές της δραστηριότητες στο σχολείο περιορίστηκαν για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση από άλλους ενήλικες.

προσωπικότητες

 

Τα προβλήματα υγείας από τους βιασμούς

Η Τζένι χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση του εντέρου και του πρωκτού της μετά τις βίαιες επιθέσεις.

Σήμερα έχει μια μόνιμη σακούλα κολοστομίας, την οποία περιγράφει ως «εξευτελιστική, καθημερινή υπενθύμιση» των εγκλημάτων του πατέρα της καθώς και προβλήματα όρασης, ακοής, οδοντικά και ψυχικής υγείας.

«Μου έβγαζε τα γυαλιά από το πρόσωπο κάθε φορά που ήθελε να με κακοποιήσει. Μου έπαιρνε τα «μάτια» και τα κρατούσε όμηρο. Κάθε φορά που δεν βλέπω ή η όρασή μου είναι μειωμένη, πανικοβάλλομαι και βυθίζομαι σε αναδρομές», είχε πει στο δικαστήριο το 2019.

Επιπλέον πρόσθεσε πως ποτέ δεν θα καταλάβει πώς είναι μια κανονική σχέση πατέρα-κόρης ούτε θα βιώσει τη χαρά της απόκτησης μωρού – και πιθανότατα θα μείνει για πάντα μόνη.

Στο μεταξύ αποκάλυψε πως ποτέ δεν συνειδητοποίησε ότι το να έχει πολλές φωνές μέσα στο κεφάλι της θεωρούταν αφύσικο. «Δεν ήξερα ότι υποτίθεται πως πρέπει να έχεις μόνο μία προσωπικότητα», είπε.

Από τις χειρότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία

Η οικογένεια επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1984 και η κακοποίηση σταμάτησε.

Η Τζένι έδωσε στην αστυνομία μια δήλωση 900.000 λέξεων, όπου εξιστορούσε την κακοποίησή της όταν την κατήγγειλε για πρώτη φορά το 2009.

Χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να συγκεντρώσει η αστυνομία στοιχεία εναντίον του.

Ο Ρίτσαρντ Χέινς εκδόθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο του 2017 για να δικαστεί, με τον ίδιο να κατηγορεί την κόρη του για ψέματα και χειραγώγηση.

Οι κατηγορίες ήταν τόσο σοβαρές και η υπόθεση ήταν μία από τις χειρότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αυστραλία.

Εκείνη την εποχή, η Τζένι δήλωσε: «Θέλω να πάει στη φυλακή για πάρα, πάρα, πάρα, πάρα πολύ καιρό και ελπίζω ο χρόνος του εκεί να είναι τόσο τραυματικός όσο ήταν η παιδική μου ηλικία».

Ως παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, της δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνει ανώνυμη κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

Αλλά αν το έκανε αυτό, ο πατέρας της θα παρέμενε επίσης ανώνυμος, οπότε πήρε τη γενναία απόφαση να δημοσιοποιήσει την ιστορία της.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν διάφορες προσωπικότητες της Τζένι με πρώτη την «Symphony». Καθώς προετοιμαζόταν για τη δίκη, η Τζένι συμφώνησε με την νομική της ομάδα πώς θα παρουσίαζε τις προσωπικότητές της κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της.

Όταν της γινόταν μια ερώτηση, ο χαρακτήρας που ήξερε την απάντηση «θα έβγαινε και θα απαντούσε».

Στη διάρκεια της δίκης το 2019, κάποιες από τις άλλες προσωπικότητες της Τζένι είχαν τη δυνατότητα να δώσουν στοιχεία εναντίον του πατέρα της.

Στη διάρκεια της δίκης ο πατέρας της χαμογελούσε

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της, ο πατέρας της χαμογελούσε καθώς εκείνη έλεγε πώς βασανιζόταν για επτά χρόνια στο σπίτι τους.

Η Τζένι αναφερόταν στον πατέρα της ως «Daddy», στην μητέρα της ως «Mummy» και στον σκύλο τους ως «Doggy», στο δικαστήριο. Αν και οι περιγραφές της ήταν σαν να τις αφηγείτο παιδί, κατάφερε να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την κακοποίηση.

Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της απείλησε να βλάψει τη μητέρα της, την αδερφή και τα κατοικίδιά της εάν έκανε θόρυβο, λέγοντας ότι «φοβόταν πως θα πέθαιναν άνθρωποι».

Στη διάρκεια μιας συναισθηματικής κατάθεσης στο περιφερειακό δικαστήριο του Downing Centre, είπε ότι περίμενε δεκαετίες για να «χαστουκίσει» τον πατέρα της για την τερατώδη σεξουαλική κακοποίηση και πως επιστράτευσε 33 από τις προσωπικότητές της να το κάνουν.

Η Τζένι είπε ότι ο πατέρας της την έκανε να νιώθει άχρηστη. «Όλα τα άλλα εγώ μου, έκαναν τόσο καλά τη δουλειά τους, που κράτησαν τη Τζένι ζωντανή. Όταν ο μπαμπάς παραλίγο να μας σκοτώσει σωματικά, η Symphony αφαίρεσε το εγώ που είχε σχεδόν πεθάνει και τον αντικατέστησε με έναν άλλο για να συνεχίσει να υπάρχει», είπε.

Λίγο μετά την κατάθεση της «Symphony», ο πατέρας της Τζένι άλλαξε την απολογία του από αθώος και ομολόγησε 25 κατηγορίες.

Η ίδια πιστεύει ότι έγινε επειδή ο πατέρας της δεν ήθελε ο κόσμος να ακούσει την πλήρη μαρτυρία της και όσα της είχε κάνει. «Η »Symphony» είχε σκοπό να καταθέσει στο δικαστήριο τα πάντα. Όταν ο πατέρας μου βίαζε την Τζένιφερ Χέινς, βίαζε την «Symphony». Δήλωσε ένοχος γιατί φοβόταν να ακούσει τη «Symphony» να καταθέτει για όλα όσα της έκανε».

Η δικαστής είπε ότι καμία ποινή δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο «διεφθαρμένο και αποτρόπαιο» αδίκημα.

Γιατί ο πατέρας της άλλαξε γνώμη και δήλωσε ένοχος

Μετά από πολυετή μάχη για απόδοση δικαιοσύνης, η δικαστής τον καταδίκασε σε 45 χρόνια κάθειρξη με περίοδο μη αποφυλάκισης 33 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ρίτσαρντ Χέινς δεν μπορεί να αποφυλακιστεί πριν τα 104 χρόνια του. Ο ίδιος δεν έδειξε κανέναν συναίσθημα κατά την καταδίκη του.

προσωπικότητες

«Ο πόλεμος τελείωσε, κερδίσαμε. Είμαστε ελεύθεροι!», σχολίασε τότε η Τζένι, προσθέτοντας ότι η καταδίκη προκάλεσε χαρά σε όλες τις πολλαπλές προσωπικότητες που είχε δημιουργήσει. «Ήταν σαν να μιλούσαν όλοι ταυτόχρονα – όλοι ούρλιαζαν από χαρά», είπε.

Και σε δεύτερο δικαστήριο, της επιδικάστηκαν 840.000 δολάρια, με την δικαστή να αποκαλεί τον πατέρα της «διεφθαρμένο τέρας».

Η δικαστής Τζούλια Λόνεργκαν δήλωσε στην απόφαση:

«Ήταν ένα αθώο παιδί που έπεσε θύμα ενός διεφθαρμένου τέρατος, του πατέρα της, ο οποίος δυστυχώς εκμεταλλεύτηκε την εύκολη και τακτική πρόσβαση στο σώμα, την καρδιά, το μυαλό και την ψυχή της για να την κακοποιεί και να την ταπεινώνει. Η Τζένιφερ έχει καταστραφεί ψυχολογικά και έχει κατασκευάσει έναν περίτεχνο μηχανισμό αντιμετώπισης με τη διάσπαση του «εαυτού» της σε πολλαπλές προσωπικότητες και ταυτότητες για να σηκώσει το ψυχολογικό φορτίο του τραύματος που της προκάλεσε ο κατηγορούμενος. Κατάφερε να κατασκευάσει μια ζωή για τον εαυτό της, αλλά είναι κατεστραμμένη. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι, παρά τη θεραπεία και την υποστήριξη, η Τζένιφερ θα ανακάμψει σε οποιοδήποτε βαθμό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Το τελευταίο βράδυ της Έϊμι Γουάϊνχαουζ και τα λόγια στον γιατρό της, λίγο πριν φύγει από τη ζωή

Απολέπιση στο σπίτι: Έφτιαξε αuτό το μείγμα με καφέ, το έβαλε για 10′ στο πρόσωπό της και έπαθε… πλάκα