in

Σπιτικές πιτούλες κόλαση!

Το πρώτο ποστ της χρονιάς αποφάσισα πως θα είναι κάτι που θέλει λίγο κόπο μεν, αλλά που πραγματικά τον αξίζει. Φυσικά και υπάρχουν έτοιμες αραβικές πιτούλες, αλλά θα με θυμηθείτε μόλις δοκιμάσετε τις συγκεκριμένες! Δεν χρειάζονται τόσο δουλειά, ειδικά αν έχετε μίξερ, και αποτελούν υπέροχο συμπλήρωμα σε σπιτικά ντιπ, σαλάτες, αλλά και κυρίως γεύματα. Γεμίζονται επίσης ωραία με ότι τραβάει η ψυχή σας για να γίνουν σάντουιτς. Εμείς κάποιες τις φάγαμε με τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και φέτα!

Το μυστικό για να κάνουν την τσεπούλα είναι πρώτον το σκληρό αλεύρι (αν και εγώ τις έφτιαξα επιτυχώς και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις) και η δυνατή φωτιά. Αλλά και να μην την κάνουν, πάλι νόστιμες είναι!


Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Σπιτικές πίτες σαν αραβικές 

ΥΛΙΚΑ για περίπου 6-7 πίτες μακρόστενες

  • 500γρ αλεύρι σκληρό (εγώ έβαλα για όλες τις χρήσεις μεν, αλλά για τέλειο αποτέλεσμα θέλει σκληρό)
  • 12γρ μαγιά σε σκόνη (1.5 φακελάκι)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 350μλ νερό χλιαρό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο) για το άνοιγμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
  2. Ζεστάνετε το νερό ώστε να είναι χλιαρό, αλλά όχι πολύ ζεστό. Προσθέστε στο νερό και το λάδι.  Ρίξτε το νερό με το λάδι στο αλεύρι και ανακατέψτε με μια σπάτουλα ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι.
  3. Αλλάξτε το εξάρτημα σε γάντζο ζυμώματος. Ζυμώστε  σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά. Αν δεν έχετε μίξερ ζυμώστε με το χέρι.
  4. Καλύψτε τον κάδο με ένα πιάτο και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1.5 ώρα.
  5. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, προθερμάνετε το φούρνο στους 240 oC αέρα. Βάλτε μέσα και τη λαμαρίνα για να κάψει κι αυτή καλά.
  6. Χωρίστε τη ζύμη σε 6-7 μπάλες. Πασπαλίστε ελαφρά τον πάγκο με χωριάτικο αλεύρι και ανοίξτε κάθε κομμάτι με έναν πλάστη (ή με το χέρι) σε μακρόστενο ή στρογγυλό σχήμα.  Προσπαθήστε να είναι λεπτή η ζύμη ώστε να μπορέσει να κάνει το φούσκωμα στη μέση.
  7. Βγάλτε το καυτό ταψί από το φούρνο και βάλτε δύο πίτες μέσα. Ψήστε για 7-9 λεπτά περίπου ή μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Βγάλτε τις και επαναλάβετε με τις υπόλοιπες.
  8. Απολαύστε με τα αγαπημένα σας ντιπ, ή μόλις κρυώσουν βάλτε τις στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Μοσχάρι στιφάδο

Παστό Χοιρινό με Τομάτα και Τηγανιτές Πατάτες