in

Τελεσίγραφο Αποστολάκη στον Τούρκο ομόλογό του: «Σταματήστε τώρα τις προκλήσεις στο Αιγαίο» – Οι Αμερικανοί ενημερώθηκαν για την τουρκική επιθετικότητα

Καθαρά και ξάστερα τα «είπε” στην Πολωνία χθες ο Έλληνας αρχιστράτηγος στον Τούρκο ομόλογο του για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. 

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), στη Βαρσοβία.


Εκεί μεταξύ άλλων του δόθηκε η δυνατότητα να «ξεμοναχιάσει» τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Yasar Guler, και να του διαμηνύσει «λίγες κουβέντες» σχετικά με τα τεκταινόμενα σε Έβρο και Αιγαίο όπου η τουρκική παραβατικότητα στην κυριολεξία xτυπάει «κόκκινο».   

Ο Έλληνας ναύαρχος προειδοποίησε τον Τούρκο Α/ΓΓΕΔ, ο οποίος ανέλαβε σχετικά πρόσφατα τα καθήκοντα του μετά την υπουργοποιήση του Χουλουσί Ακέρ, «ότι θα πρέπει να τερματισθεί πάραυτα η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και ότι απαιτείται περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τον Έβρο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ.

Μόνο την Παρασκευή είχαμε την παρουσία τεσσάρων τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών, τα οποία «σάρωσαν» με 33 παραβιάσεις συνοδεία τουρκικών F-16  όλο το Αιγαίο .

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη τακτική  σύμφωνα με την οποία οι Τούρκοι καταγράφουν συνεχώς τις θέσεις των ελληνικών πυραυλικών συστοιχιών, τις θέσεις ραντάρ και μονάδων μας, σαν να προετοιμάζονται για… κάτι στην περιοχή πολύ σύντομα, ειδικά ενόψει των εξορύξεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Fetih”.

Η επόμενη κίνηση του κ. Α/ΓΓΕΘΑ ήταν να ενημερώσει  για όλα αυτά και τους λοιπούς ομολόγους του, με πρώτον και καλύτερο τον Αμερικανό Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Andre Lanata και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Η αντιμετώπιση ευρέως φάσματος και υψηλής πολυπλοκότητας αναδυόμενων προκλήσεων, καθιστά ως επιτακτική ανάγκη για τη Συμμαχία την ανάπτυξη συνεργειών με περιφερειακούς και διεθνείς δρώντες.

Η περαιτέρω ενεργός αξιοποίηση των εκπαιδευτικών οντοτήτων της Συμμαχίας (NATO Defence College, NATO Maritime Interdiction Operational Training Center, Multinational Peace Support Operations Training Center, Centers of Excellence) θα συνδράμει αποφασιστικά στην προαγωγή των συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών της Συμμαχίας.

Ο επιμερισμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων και η εξοικονόμηση πόρων, δύναται να επιτευχθεί με υψηλότερη συνοχή μεταξύ ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΟΗΕ και έτερων διεθνών συνασπισμών και πρωτοβουλιών, κυρίως στους τομείς της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας.

Η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση των μέσων και δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών, εφόσον εξετάζεται υπό το πρίσμα συμπληρωματικότητας (complementarity) και αποφυγής επικάλυψης προσπάθειας (duplication of effort).

Η προσαρμογή της δομής διοίκησης (Command Structure) της Συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων (Force Structure).

Η στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά αυτό το διάστημα λίγο πριν την μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων-2018», είναι αυτής της αυξημένης ετοιμότητας και  επαγρύπνησης, λόγω των προκλητικότατων τουρκικών κινήσεων.

Ειδικά τονίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες, ολόκληρη η τουρκική δύναμη SAS-SAT, τέθηκε μέσω δήθεν «ασκήσεων» σε κανονική πολεμική ετοιμότητα λόγω του «κινδύνου» που συνιστά η στενή ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με το άρθρο μας με τίτλο (Πολεμικό σκηνικό στήνει η Άγκυρα: «Θα νικήσουμε τον εχθρό και θα τον πνίξουμε» – Εντατικές ασκήσεις από την SAT – Στο παιχνίδι και τα μίνι-υποβρύχια),  αναφέραμε ότι οι Τούρκοι φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν ατύχημα στο Αιγαίο. Τις τελευταίες ημέρες  υπάρχει έντονη κινητικότητα σε τουρκικά social media, τα οποία ελέγχονται από την Κυβέρνηση.

Εικόνες και βίντεο με ασκήσεις και πολεμικά μηνύματα. Το ποιος είναι ο παραλήπτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, η Ελλάδα.

«Θα νικήσουμε τον εχθρό και θα σας πνίξουμε», είναι το έμμεσο μήνυμα των Τούρκων όπως θα δείτε και στα βίντεο που ακολουθούν.

Ειδική μνεία κάνουν και στην μονάδα SAT, η οποία προετοιμάζεται συνεχώς, και η οποία υπενθυμίζουμε πρωταγωνίστησε στα Ίμια .

Η τουρκική υποβρύχια  δύναμη  κρούσης SAT (αντίστοιχη της ελληνικής ΜΥΚ ) εκπαιδεύεται εντατικά εδώ ημέρες εκτελώντας αποστολές εξουδετέρωσης  παράκτιων στόχων,  σαμποτάζ, εξουδετέρωση προσωπικού μονάδος επιφανείας , κτλπ.

Η Τουρκία, αυτή την τελευταία εβδομάδα κινητοποίησε με χρονική ετοιμότητα ολόκληρη την δύναμη SAT με «σχέδιο πολιορκίας», δίνοντας το μήνυμα σε όλες τις πλευρές.

Την ίδια στιγμή ο ο τουρκικός στόλος κάνει αισθητή την παρουσία του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μετά και την έκδοση NAVTEX.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πιθανότατα, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για σχέδιο  δημιουργίας «ανωμαλίας”, τουρκικής εμπνεύσεως,  σε κάποιο σημείο  της κυπριακής ΑΟΖ ή του ελληνικού Αρχιπελάγους,  που θα  απαιτήσει την χρήση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που θα διαθέτουν πλέον και μίνι υποβρύχια…

Για τέτοιου τύπου επιχειρήσεις θα απαιτηθεί η χρήση μινι-υποβρυχίων, τα οποία είναι έτοιμα και  προετοιμάζονται για πιθανές επιχειρήσεις στο θέατρο του Αιγαίου οι Τούρκοι υλοποιώντας την δοκιμή τους σε επιχειρησιακές συνθήκες.

Επισημαίνουμε ότι  το ελληνικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει το πιο σύγχρονο στόλο υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί και  το κατάλληλο «αντίδοτο» στο όποιο επικίνδυνο σχέδιο της Τουρκίας διαθέτοντας πολλές και διάφορες «εκπλήξεις”.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας «Κλειδώνει» με τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας επιτήρησης σε ολόκληρη την οριογραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων, ως «απάντηση» στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν λάβει χαρακτήρα «παιχνιδιού» από την άλλη πλευρά, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο τουρκικός τύπος επίσης, το τελευταίο διάστημα, παρά το διαφημιζόμενο «καλό κλίμα» μετά την συνάντηση Ερντογάν–Τσίπρα στην Ν.Υόρκη, κατηγορεί την Ελλάδα για εκχώρηση  δικαιωμάτων του ελληνικού χώρου, με την δημιουργία βάσεων των ΗΠΑ σε πολλά σημεία, οι οποίες απειλούν την τουρκική κυριαρχία.

Πρόκειται για όσους ενθυμούνται μέσα από αυτά που μάθαμε στα σχολεία μας παλαιά , (γιατί τώρα τείνουν να τα περνούν επιφανειακά), και αφορούσαν την όλη γενική κατάσταση λίγο πριν την εκδήλωση του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940  , όταν η Ελλάς και τότε «καθυβρίζονταν» και «λοιδορούνταν» , ως χώρα-πράκτορας της Βρετανίας , ενώ είχαμε συνεχείς  χερσαίες και εναέριες ιταλικές παραβιάσεις στην ελληνική επικράτεια.

Οι πρόγονοι μας όμως τότε «βαφτισμένοι» στην κολυμπήθρα των συνεχών αιματηρών αγώνων για την ελληνική ανεξαρτησία , παρά την φτώχεια τους, πολέμησαν γενναία και νίκησαν τον « εχθρό» στο τέλος.. παρά τα δεινά.

Ελπίζουμε αυτό να συμβεί  και στο μέλλον στην πατρίδα μας,  όταν και όποτε κληθούμε να την υπερασπιστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

«Ντου» του Ρουβίκωνα στην κατοικία του Αμερικανού Πρέσβη

Oι Άγγλοι χρηματοδοτούν μυστικά το «ΝΑΙ» στα Σκόπια