in

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΒΑΡΑΝΕ ΤΑ «ΚΑΝΟΝΙΑ». ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ, ΛΟΥΚΕΤΟ; ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΝΟΣ;

(Ξένη δημοσίευση) Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου (αριστερά) και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου φωτογραφίζονται στην εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασαν το νέο στρατηγικό σχέδιο «Agenda 2020» του ιδρύματος, σε κοινό περίπου 500 εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και φορέων της Β. Ελλάδας, την Τρίτη 12 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/Τράπεζας Πειραιώς/STR
loading...

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές έπεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούνται σε ελεύθερη πτώση.

Η Πειραιώς βρέθηκε στα όρια του limit down χάνοντας έως και 29%, η Eurobank ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4%.


Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να μειώσει στις απώλειες κοντά στο 3% με τον Γενικό Δείκτη στις 660 μονάδες και τις μετοχές των τραπεζών να περιορίζουν τις τεράστιες αρχικές απώλειες, με την Eurobank στο -7,9%, την Εθνική στο -3,4% και την Alpha Bank με πτώση 3,28%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε στα όρια του limit down με εντολές περίπου 3 εκατομμυρίων τεμαχίων αξίας 5 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, το αιφνίδιο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές καθώς η πτώση που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, «χτύπησε» τα περιθώρια ασφαλείας και ενεργοποιήθηκαν εντολές stop loss μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Ακόμη όμως και αν η τεχνική αιτία για την πτώση πρέπει να αναζητηθεί στους χρηματιστηριακούς αλγόριθμους, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο εξάμηνο, είναι μόνο short από τα μεγάλα ξένα fund.

Η βασική αιτία για την πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι άλλη από την ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυτό αποτυπώθηκε και στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κλιμάκωσαν τις πιέσεις στις μετοχές ξεκινώντας από την Πειραιώς και φθάνοντας στην Alpha Bank, ανάλογα με την κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας. Σε αυτή τη συγκυρία προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και μία σειρά από γεγονότα που πυροδότησαν το σημερινό sell off.

Συγκεκριμένα:

– Η ιταλική κρίση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι στα ιδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο.

– Η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, η συζήτηση για την πιστή τήρηση ή την εφαρμογή μέρους μόνο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε ένα σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εντείνει τις ανησυχίες των ξένων και αυξάνει το country risk.

-Το τελευταίο διάστημα, μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II, έγινε ευρέως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων μπορεί προς το παρόν να επιτευχθεί μόνο με τοκογλυφικά επιτόκια.

loading...

– Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν αδύνατες επιδόσεις των τραπεζών. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων υποχωρούν έως και 25% υπονομεύοντας την κερδοφορία των τραπεζών που αποτελούσε το «μαξιλάρι» για την σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος στις προβλέψεις. Ταυτόχρονα η απομόχλευση των χαρτοφυλακίων και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο ομίλου, μειώνει περαιτέρω τα μεγέθη.

– Οι νέοι επιθετικοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για τις πιέσεις που ήδη δέχεται και θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΗΡΕΜΟΥΝ , ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

«Η Τρ. Πειραιώς παρακολουθεί τις συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου με στόχο να εντοπίσει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας για μία έκδοση ομολόγου στο πλαίσιο του πλάνου κεφαλαιακής της ενίσχυσης. Αυτό δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στον απόηχο των μεγάλων απωλειών που καταγράφει η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του προγράμματος είναι να θωρακιστεί ο ισολογισμός της τράπεζας και να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της βάση. «Η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα αναφορικά με την εφαρμογή του πλάνου», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

«Η τράπεζα βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις εποπτικές Αρχές και παρακολουθεί στενά τις αγορές κεφαλαίου για να εντοπίσει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας για μία έκδοση non-dilutive τίτλου, η οποία περιλαμβάνεται στο πλάνο», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκδοση Tier-2 ομολόγου.

Το Reuters επισημαίνει πως παρά τη λήξη του μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο η ελληνική οικονομία παραμένει στην κατηγορία «junk» και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Τρ. Πειραιώς, στην οπία το ΤΧΣ έχει μερίδιο 26,2% έχει ενισχύσει την καταθετική της βάση κατά 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2018.

Όπως, υπογραμμίζει ο κ. Μεγάλου, η τράπεζα έχει καταφέρει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά πάνω από 5 δισ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών».

loading...
loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

O Στέφανος Χίος πήρε τηλέφωνο τον Ηλία Ψινάκη και του έκανε φάρσα

ΣΤΑ «ΤΑΡΤΑΡΑ» Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ! «ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ!