in ,

“Tρόμαξαv” οι μετεωρολόγοι με αυτό που έρχεται: Κακά μαντάτα για τον καιρό, έτσι θα είναι το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται να είναι το θερμότερο των τελευταίων ετών. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Το Θερμότερο Καλοκαίρι των Τελευταίων Ετών

Χθες, Σάββατο, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προσελκύοντας πολλούς στις παραλίες. Στο Άσσος Κορινθίας το θερμόμετρο έδειξε 32 βαθμούς, ενώ στο Ηράκλειο και στη Σκάλα Μεσσηνίας οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 31 βαθμούς. Παρόμοιες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη Σπάρτη, την Πιερία και το Αγρίνιο, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Οι Προειδοποιήσεις Μετεωρολόγων

Ενώ οι πολίτες απολαμβάνουν τον καλό καιρό, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας που παρατηρήθηκαν είναι μόνο η αρχή. Ο Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Mega, επισήμανε ότι οι συνθήκες αυτές αποτελούν προάγγελο ενός εξαιρετικά ζεστού καλοκαιριού, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για τις θερμοκρασίες που έρχονται.

Κώστας Λαγουβάρδος: Τα Όσα Ανέφερε

«Μια τάση του καιρού για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων το οποίο βλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και μάλιστα με απόκλιση η οποία πιθανόν να είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι δυσοίωνα είναι τα προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη, όπως δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Το παραπάνω γράφημα παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) με τις γκρι μπάρες να δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος), και τους γκρι κύκλους να δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα «Χ» δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Γενικά «μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές».

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Τα Μερομήνια… δεν μας τα λένε καλά: Έτσι θα πάει το καλοκαίρι του ‘ 24, θα «βράσουμε», τότε έρχεται ο βαρύς καύσωνας

Τα Μερομήνια, ένας αρχαίος τρόπος πρόβλεψης του καιρού, μας δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα “βράσουμε”, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

“Καυτό” το φετινό καλοκαίρι δείχνουν τα μερομήνια

Μάιος 2024

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα, κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος 2024

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα, από τις 13 έως τις 19, σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα από τις 19 έως τις 25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. Από τις 11 έως τις 21 αναμένεται να σημειωθεί ισχυρός καύσωνας. Στις 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Για το φετινό καλοκαίρι μίλησε και ο μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, στον σταθμό Action24.

Όπως υπογράμμισε «το 2023 ήταν μια χρονιά, η οποία έσπασε ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παγκόσμια μέση θερμοκρασία. Φαινόταν ότι μάλλον και το 2024, λόγω του Ελ Νίνιο, θα ήταν μια χρονιά η οποία σε παγκόσμια κλίμακα θα έσπαγε ρεκόρ. Το να έχουμε στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια κυρίως του Μαΐου και του Ιουλίου, την εκδήλωση καταιγίδων, κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών, είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι αυτές οι απότομες μεταβολές, οι οποίες όταν έρχονται θα έρχονται με ακραία φαινόμενα, όπως είχαμε στη Θεσσαλία, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα αυξάνεται δηλαδή η συχνότητα και η ένταση τέτοιου είδους φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Και πρόσθεσε «εγώ θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου, ότι θα πάμε σε ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι. Τώρα το αν θα έχουμε καύσωνες, πόσες, με τι διάρκεια και ένταση, αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχουμε μάλλον καλύτερη εικόνα προς το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αυτό είναι πλέον η νέα κανονικότητα: θερμά και ξηρά καλοκαίρια, πολύ θερμότερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει στη χώρα μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Στην αποφοίτηση του γιου της, Γιάννη από το νηπιαγωγείο

Τραβάει χρήμα & πλούτο σαν μαγνήτης: Το φυτό που θα αλλάξει την τύχη σου με το που θα το βάλεις σπίτι σου