in ,

Ξανά επίδομα 400 εuρώ – Ποιοι κάνουν αίτηση και πού

Επίδομα 400 ευρώ: Νέα ευκαιρία για χρήματα από μόλις 25.000 δικαιούχους. Ποιοι, πότε και πού μπορούν να κάνουν αίτηση. Πότε θα πάρουν τα χρήματα.

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ που προσφέρει και επίδομα 400 ευρώ σε 25.000 δικαιούχους.

Πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε εγγεγραμμένους άνεργους που μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Μητρώο Ωφελούμενων- Ανέργων για την κατάρτιση μέσω ΚΕΔιΒιΜ των ΑΕΙ και αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ  (ενταγμένων στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων της Δ.ΥΠ.Α., σε «Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για αναβάθμιση πράσινων δεξιοτήτων για 25.000 ανέργους».


Συγκεκριμένα, από τις 6 Ιουνίου 2024 και μετά, μπορείτε να κάνετε αίτηση ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Επίδομα 400 ευρώ: Η προθεσμία υποβολής

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ενεργή έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων 25.000 θέσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Επίδομα 400 ευρώ: Δικαιούχοι και κριτήρια

Για να υποβάλετε την αίτηση, θα πρέπει να:

 • είστε εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ ανεξαρτήτως αν λαμβάνετε επίδομα ανεργίας ή όχι.
 • έχετε ηλικία άνω των 18 ετών
 • είστε απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Θα χρειαστείτε:

 • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • να επισυνάψετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Επίδομα 400 ευρώ με 3 αυστηρές προϋποθέσεις

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης και προκειμένου να υποβάλλετε αίτηση:

 • Δεν πρέπει να έχετε παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες (Horizontal upskilling/reskilling programs to targeted populations), του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελ-λάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Next Generation EU.
 • Δε δύναται να παρακολουθείτε ή να έχετε παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας Πρόσκλησης, όπως ορίζεται στον Ν.4921/2022 (ΦΕΚ 75/Α/18.04.2022).
 • Δεν δύναται να παρακολουθείτε και να παρακολουθήσετε κανένα άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που επιδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που συμπίπτει χρονικά, εν όλω ή εν μέρει, με το πρόγραμμα κατάρτισης για το οποίο υποβάλλεται την παρούσα αίτηση.

Επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν και από πότε

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα καθορίζει τους όρους χορήγησης του αναμορφωμένου επιδόματος ανεργίας.

Στο επίδομα θα προστεθεί το «μπόνους» που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του. Στόχος είναι και τα δύο αυτά ποσά να μην ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού. Το νέο σύστημα, το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Σεπτέμβριο, προβλέπει:

 • τη χορήγηση υψηλότερου ποσού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φτάνει στο 70% του κατώτατου μισθού το α’ τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
 • τη λήψη ενός επιπλέον ποσού για 12 μήνες, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του
 • την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνια ανεργίας (200 ευρώ) από το επίδομα ανεργίας.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ένας άνεργος που έχει απασχοληθεί με ένσημα 20 ετών θα λαμβάνει το ενισχυμένο επίδομα ανεργίας για τους πρώτους τρεις μήνες.

Επίδομα παιδιού Α21: Η αίτηση

Άνοιξε την Παρασκευή 31 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Επίδομα παιδιού: Τα ποσά της επιδότησης για τους δικαιούχους

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Το ποσό που πιστώνεται στην τράπεζα, υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που δηλώνονται στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής έχει διευκρινίσει ότι μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των χρημάτων τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Τα ποσά της επιδότησης για τους δικαιούχους του Α21 υπολογίζονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώνονται ως ακολούθως:

 • Για το πρώτο και δεύτερο παιδί – 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ.
 • Για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί – 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Η Σελήνη στον Λέοντα φέρνει το «Τζόκερ» σε δουλειά και σχέσεις: 4 ζώδια θα βιώσουν τη μεγάλη ανατροπή σύμφωνα με την Άση Μπήλιου

Παγκόσμιος συναγερμóς: Εμφανίστηκε θανατηφóρος ιός που δεν μπορεί να περιοριστεί – Τα συμπτώματα