in

Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τσουρέκι pandoro

Είχα δει αυτήν την συνταγή στο περιοδικό Taste Italia. Όταν πήγα πέρσι στον ΑΒ, να αγοράσω το Pandoro, δεν υπήρχε ούτε ένα. Το απωθημένο μου με έκανε φέτος να έχω αγοράσει τρία κουτιά, να τα έχω στολισμένα, στο τραπεζάκι με τα γλυκά, για να είναι διαθέσιμα να κάνω ένα γρήγορο και πολύ εντυπωσιακό γλυκό, που μοιράζεσαι με παιδιά ή με φίλες, παρέα με ποτήρια γάλα, ζεστής σοκολάτας ή καφέ!

Αν αναρωτιέστε αν είναι νόστιμο, σας το επιβεβαιώνω. Το χρησιμοποίησα και στη συνταγή του Γιάννη Αποστολάκη “Βασιλόπιτα με μανταρίνι και σοκολάτα”, στο χριστουγεννιάτικο ΒΗΜΑ Gourmet, όπου κάνεις μια βάση με περισσεύματα βασιλόπιτας και τα ενώνεις με μια καταπληκτική σάλτσα σοκολάτας. Η υφή του τσουρεκιού ταίριαζε πάρα πολύ στο βελούδο της σοκολάτας. Να την φτιάξετε οπωσδήποτε!

Αγοράστε ένα Pandoro και φτιάξτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Θέλει μόνο να κόψετε ίσιες οριζόντιες φέτες με πριονωτό μαχαίρι, να αλείψετε κάθε φέτα με την επίστρωση που σας αρέσει και να τοποθετήσετε τη μια φέτα πάνω στην άλλη, προσέχοντας ώστε η μύτη της πάνω φέτας να βρίσκεται πάνω από το κενό της κάτω φέτας. Επίσης να μην μπλέξετε τη σωστή θέση κάθε φέτας, γιατί μόνο έτσι θα δείχνει σωστό το δέντρο σας. Αυτό είναι το δύσκολο μέρος. Το εύκολο είναι το στόλισμα.

Για να μπορέσετε να κόψετε τις φέτες από το τρυφερό τσουρέκι, χωρίς να σας διαλυθεί, θα πρέπει να το αφήσετε μια ολόκληρη ημέρα στο ψυγείο, να σφίξει όσο μπορεί.

Τι επιστρώσεις μπορείτε να βάλετε:

  • την κρέμα που φτιάχνουμε για τιραμισού – κρέμα μασκαρπόνε, κρέμα σαμπαγιόν και μαρέγκα
  • την κρέμα που βάζουμε στα προφιτερόλ λεμονιού – κρέμα γάλακτος και lemon curd
  • κρέμα ζαχαροπλαστικής αφρατεμένη με σαντιγύ
  • πουρέ κάστανου αφρατεμένο με σαντιγί και ενισχυμένο με ρούμι ή κονιάκ
  • βελούδινη μαρμελάδα αχλάδι
  • ganache σοκολάτας με κρέμα γάλακτος 15%
  • μερέντα
  • κρέμα τυριού με κρέμα γάλακτος ή crème fraîche
  • μαρμελάδα πορτοκάλι ή μανταρίνι

Τι υλικά μπορείτε να προσθέσετε ανάμεσα στις στρώσεις: – υλικά που δεν έχουν υγρασία-

  • λεπτοτριμμένους ξηρούς καρπούς, ψημένους ή σε πραλίνα
  • ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
  • λουκούμια ψιλοκομμένα
  • μαρέγκες θρυμματισμένες
  • σταφίδες μουσκεμένες σε κονιάκ (χωρίς το κονιάκ)

Στόλισα με κράνα που είχα φέρει τον Σεπτέμβριο από τα Πορόϊα και τα είχα βάλει σε κονσέρβα. Τα άφησα να στεγνώσουν και τα στόλισα σαν κεράκια. Μην ξεχάσετε τα smarties, αν προορίζετε το δέντρο για μικρούς καλεσμένους.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

pandoro-tree

Υλικά

  • 1 έτοιμο τσουρέκι Pandoro

Για τη γέμιση

  • 1 κουτάκι μασκαρπόνε (200γρ), σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 500ml κρέμα γάλακτος 35%, από το ψυγείο
  • 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια ή ξύσμα λεμονιού ή μανταρινιού ή πορτοκαλιού
  • 3 κουταλιές σούπας σταφίδες μουσκεμένες σε brandy
  • ψιλοτριμμένα φυστίκια αιγίνης
  • κράνα κονσέρβα ή αποξηραμένα κράνμπερις

Μέθοδος εκτέλεσης

Αφήστε το τσουρέκι, μέσα στο πλαστικό του, για 24 ώρες στο ψυγείο.

Χτυπήστε τη κρέμα μασκαρπόνε και την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαν στραγγιστό γιαούρτι. Προσθέστε τις σταφίδες (και ό,τι αρωματικό θέλετε), ανακατέψτε απαλά και αφήστε στο ψυγείο, μέχρι να κόψετε το τσουρέκι.

Κόψτε το τσουρέκι σε 7 οριζόντιες φέτες, πάχους 2,5εκ, ξεκινώντας από την κορυφή και κατεβαίνοντας (6 φέτες + η βάση). Η βάση θα είναι λίγο πιο παχειά, περίπου 3εκ. Τοποθετήστε στον πάγκο τις φέτες, με τη πλευρά και τη σειρά που τις κόβετε (1,2,3,4,5,6).

Τοποθετήστε τη βάση στην πιατέλα. Αλείψτε με την κρέμα, μέχρι τις άκρες. Τοποθετήστε την φέτα Νο 6, με τις μύτες να στέκονται ανάμεσα στο κενό των ακτίνων της βάσης. Αλείψτε με κρέμα, μέχρι τις άκρες. Τοποθετήστε τη φέτα Νο 5, με τον ίδιο τρόπο. Συνεχίστε μέχρι να βάλετε την κορυφή. Απλώστε λίγη κρέμα.

Στολίστε όπως θέλετε. Εγω έβαλα κράνα γιατί είναι όμορφα και τα είχα διαθέσιμα. Δεν είναι καθόλου πρακτικά γιατί έχουν κουκούτσι όπως οι ελιές. Τα κράνα και τα κράνμπερις δεν είναι το ίδιο φρούτο. Τα κράνα είναι μια ποικιλία κερασιών ενώ τα κράνμπερις ανήκουν στην οικογένεια των μυρτίλων (blueberries).

Πασπάλισα με τριμμένο φυστίκι αιγίνης από πάνω, αφήνοντας να πέσει σαν χιόνι.

Το είχα δύο ημέρες στο τραπεζάκι με τα γλυκά και ο καθένας περνούσε κι έκοβε ένα κομμάτι, σχολιάζοντας 🙂

tastefull.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των λαχανικών

Η βασική συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα