Για το γκρέιπ φρουτ και τις ιδιότητες του, έχω γράψει παλιότερα δυο λόγια όταν έφτιαχνα αυτή μαρμελάδα με την προσθήκη ουίσκι,
Πρόσφατα είχα φτιάξει αυτή τη μαρμελάδα με κόκκινα γκρέιπ φρουτ και την ώρα της αναζήτησης τους, μανάβης της γειτονιάς μου είπε: ξέρεις ότι τα καλύτερα κόκκινα γκρέιπ φρουτ είναι της Κρήτης και συγκεκριμένα από την περιοχή Χανίων. Ρώτησα και μου επιβεβαίωσαν την πληροφορία.
Μετά την μαρμελάδα αγοράζω συνέχεια, πίνω το χυμό τους και σήμερα ήρθε η ώρα να τα προσθέσω και στο κέικ μας.
Αν θελήσετε να το φτιάξετε και δεν βρείτε τα κόκκινα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κίτρινα.
- 190 γρ αλεύρι μαλακό
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 μεγάλα αυγά
- 200 γρ ζάχαρη
- 120 ml ηλιέλαιο
- 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 κοτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- 100 ml χυμό γκρέιπ φρουτ
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα γκρέιπ φρουτ
- 5 κουτ. γλυκού ζαχαρη άχνη
- 50 ml χυμό γκρέιπ φρουτ
-
Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ και την αλευρώνουμε ελαφρά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα.
-
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Παίρνουμε το ξύσμα από ένα γκρέιπ φρουτ και στύβουμε το χυμό του.
-
Σε κάδο μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι.
-
Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα αλευριού αναδεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του γκρέιπ φρουτ, το άρωμα βανίλιας και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ομοιογενές μείγμα. Το μείγμα θα είναι αρκετά αραιό.
-
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει καθαρή μια λεπίδα.
Η επικάλυψη είναι προαιρετική και μπορείτε να την παραλείψετε.