in

Σπιτικά Πτι Φουρ – Petit Four

Κάθε φορά που πάω στο αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο, στο Πανόραμα του Ζάρρα, στην Άνω Κυψέλη «πεθαίνω» να χαζεύω τα ρετρό γλυκά του και τα πτι φουρ του, χθες λοιπόν αποφάσισα να δοκιμάσω να τα φτιάξω και να μοιραστώ μαζί σου τα λατρεμένα σπιτικά πτι φουρ – Petits Fours!

Τa Πτι Φουρ – Petits Fours στο μυαλό όλων μας είναι τα θαυμάσια κεράσματα που υπήρχαν σε κάθε σπίτι και τρώγαμε σε κάθε επίσκεψη που μας τραβολογούσε η μαμά μας, αφού πρώτα μας ράντιζε καλά-καλά με Μυρτώ λεμόνι!


Τρυφερά, βουτυρένια μπισκότα, μαρμελάδα βερίκοκο και σοκολάτα, τα πτι φουρ έμοιαζαν λαχταριστό γλύκισμα στα μάτια όλων εκτός από τα δικά μου γιατί πολύ απλά δεν μου άρεσαν.

Κάποια στιγμή, σε μια «κρίση πείνας» έτυχε να δοκιμάσω και αμέσως κατάλαβα τί έχανα, τα υπέροχα πτι φουρ της κυρά Χριστίνας με κέρδισαν αμέσως!

Τα μικρά Petits Fours ήταν επινόηση των Γάλλων ζαχαροπλαστών και τα έψηναν όταν σταματούσαν τα φουρνίσματα των ψωμιών με όσο «ζέστη» είχε ο φούρνος και φυσικά τα λάτρεψε ολόκληρος η υφήλιος, άλλωστε ποιος αντιστέκεται στα Petits Fours!

Κατά την άποψή μου πρέπει να είναι αυτό που λέει το όνομά τους, μικρά και συγκεκριμένα δύο μπουκές όλες κι όλες, να δαγκώνεις και να είναι τραγανά και βουτυρένια αλλά όχι σκληρά!

Η μαρμελάδα θέλω να είναι βερίκοκο και αν είναι και σπιτική μαρμελάδα, τότε είναι ένα όνειρο, η σοκολάτα bitter απαραίτητα!
Τα πτι φουρ, επίσης, αρέσουν πάρα πολύ στην κόρη μου γι΄αυτό αποσφάσισα να της φτιάξω!

Η αλήθεια είναι πως όλα ξεκίνησαν με μια συνομιλία στο Instagram με τη φίλη μου Άννα, η οποία μου έδωσε τη συνταγή για μπισκότα σαμπλέ ή αλλιώς, όπως έγραφε η χειρόγραφη συνταγή της, τους σαμπλέδες.

Έφτιαξα αυτή τη συνταγή για μπισκότα σαμπλέ και δεν έμεινε ούτε ένα, πραγματικά τα φάγαμε μέχρι να πεις κύμινο και κάπου εκεί εμένα μου «κόλλησε» η ιδέα των Πτι Φουρ – Petits Fours.

Η ζύμη των πτι φουρ είναι η παραπάνω με κάποιες μικρές αλλαγές, τα μπισκότα έγιναν τέλεια ακόμη μια φορά.

Τα γέμισα με μαρμελάδα και τα «στόλισα», όπως ακριβώς αυτά που μου αρέσουν στο ζαχαροπλαστείο και αυτή η συνταγή για σπιτκά πτι φουρ είναι ακόμη καλύτερη και από αυτή του ζαχαροπλαστείου!


Petit Four Recipes
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 12-14 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 20 πτι φουρ

Υλικά

Για τα μπισκότα βουτύρου
– 130 γρ. αγελαδινό βούτυρο
– 250 γρ. αλεύρι φαρίνα απ
– 15 γρ. νισεστέ ή κόρν φλάουρ
– 125 γρ. άχνη ζάχαρη
– 2 αυγά
– 1 βανιλλίνη

Για τη γέμιση 
– Μαρμελάδα βερίκοκο

Για την επικάλυψη
– 100 γρ. κουβερτούρα
– Τριμμένους ξηρούς καρπούς
– Ινδοκάρυδο

Εκτέλεση Συνταγής

1Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
Αφήνουμε να έρθει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μαλακώσει.
Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο με την άχνη για 6-7 λεπτά, μόλις γίνουν σα κρέμα προσθέτουμε τα αυγά, το νισεστέ, το αλεύρι και τη βανιλλίνη.

2Μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ με χοντρή μύτη με ακίδες και σε αντικολλητικό χαρτί δημιουργούμε μπισκότα μετρίου μεγέθους στρογγυλά ή μακρόστενα.
Ψήνουμε τα μπισκότα στους 175ο C για 12-14 λεπτά και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

3Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την διατηρούμε ζεστή.
Αλείφουμε τα μπισκότα με μαρμελάδα και ενώνουμε δύο μαζί, βούτάμε στην κουβετούρα και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς ή ινδοκάρυδο και τα διατηρούμε σε κουτί που κλείνει ερμητικά, εκτός ψυγείου.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Η ζύμη θα σας δυσκολέψει λίγο στο φορμάρισμα με το κορνέ γι΄αυτό η μύτη πρέπει να είναι χοντρή.
Αν δεν έχουμε κατάλληλο κορνέ μπορούμε να πλάσουμε μπαστουνάκια και να τα «πατήσουμε» ελαφρά με τη μύτη του πιρουνιού
– Η ζύμη πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και δεν την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για να μπορεί να δουλευτεί εύκολα
– Μπορούμε ν΄αρωματίσουμε με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, όμως μη το παρακάνετε γιατί το άρωμα βουτύρου κάνει τη διαφορά
– Μπορούμε να γεμίσουμε τα μπισκότα και άλειμμα σοκολάτας
– Η μαρμελάδα μπορεί να είναι οποιαδήποτε της επιλογή σας
– Αν θέλετε πιο υγιεινή εκδοχή μπορείτε να τα γεμίσετε με ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή άλειμμα ταχινιού με σοκολάτα
Εύκολα Πτι Φουρ Συνταγές

Μπισκότα Σαμπλέ Συνταγή Ζαχαροπλαστείου

Συνταγές για Μπισκότα Βουτύρου

Συνταγή για Μπισκότα Βουτύρου

Πτι Φουρ με Μαρμελάδα Συνταγές

Συνταγές για Πτι Φουρ με Καρύδα και Φυστίκι Αιγίνης

Συνταγές για Πτι Φουρ

Σπιτικά Pti Four Συνταγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Δείτε εδώ πως θα διαγράψετε την χρέωση απο το νούμερο 54122

Κέικ με κόκκινο γκρέιπ φρουτ