in ,

Πρоσоχή: Μεγάλоς κiνδυνος – «Μην πάρετε ποτέ αuτά τα 2 γνωστά φάpμακα μαζί»

Υγεία: Μια νέα έρευνα φέρνει στη δημοσιότητα τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση δυο συγκεκριμένων φαρμάκων ταυτόχρονα.

Μην παίρνετε ασπιρίνη και το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη μαζί, καθώς υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αιμορραγίας, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που μελέτησαν πρόσφατα τις επιδράσεις της ασπιρίνης κατά τη λήψη βαρφαρίνης.

Η μελέτη τους περιελάμβανε 6.700 συμμετέχοντες που έλαβαν ασπιρίνη μαζί με βαρφαρίνη.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες μείωσαν τη χρήση ασπιρίνης κατά 46%, οι αιμορραγικές επιπλοκές μειώθηκαν κατά 32%.

Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε αντιπηκτικές κλινικές σε όλο το Μίσιγκαν για φλεβική θρομβοεμβολή και κολπική μαρμαρυγή. Και οι δύο καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μελέτη», είπε ο Δρ. Τζέφρι Μπέργκερ, καρδιολόγος στο NYU Langone Health στο Τμήμα Ιατρικής του Καρδιολογικού Τμήματος Leon H. Charney στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι γιατροί και οι ερευνητές αφιερώνουν πολύ χρόνο αναζητώντας νέες θεραπείες για να βοηθήσουν τους ασθενείς. Αλλά αυτή η μελέτη είναι μια εξαιρετική υπενθύμιση για να δούμε τι μπορούμε να περιορίσουμε», είπε στο Healthline.

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς μας και τα οποία μπορεί να μην χρειάζονται πλέον. Πολλοί ασθενείς ξεκίνησαν τη θεραπεία με ασπιρίνη ως πρώτο βήμα πριν από τα αντιπηκτικά αίματος και αφού τα ξεκίνησαν, συνέχισαν να παίρνουν και την ασπιρίνη».

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι πολλοί συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν ασπιρίνη για να αποτρέψουν την καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό και δεν σταμάτησαν όταν ξεκίνησαν τη βαρφαρίνη.

Το 2010, η καθοδήγηση της Προληπτικής Ομάδας Εργασίας των ΗΠΑ συνέστησε ότι οι άνδρες μεταξύ 45 και 79 ετών και οι γυναίκες 55 έως 79 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης για να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2022, άλλαξαν τακτική. Μεταξύ των νέων συστάσεων:

  • Για τους ενήλικες 40 έως 59 ετών, η απόφαση να λάβουν χαμηλή δόση ασπιρίνης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
  • Για ενήλικες 60 ετών και άνω, η ασπιρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρωταρχική πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ενώ τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλα αντιπηκτικά αίματος, οι επιστήμονες για αυτήν τη μελέτη εξέτασαν μόνο άτομα που επί του παρόντος έπαιρναν βαρφαρίνη, το πιο συχνά συνταγογραφούμενο αντιπηκτικό.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας για να κατανοήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους από τη λήψη ασπιρίνης.

Ο Δρ. Nikhil Warrier, καρδιακός ηλεκτροφυσιολόγος και ιατρικός διευθυντής ηλεκτροφυσιολογίας στο MemorialCare Heart & Heart Vascular Institute στο Ιατρικό Κέντρο Orange Coast στην Καλιφόρνια, συμφωνεί.

«Η απόφαση να ξεκινήσουν ασθενείς με ασπιρίνη που λαμβάνουν αντιπηκτικά αίματος πρέπει να εξατομικευτεί μέσω μιας αξιολόγησης που θα πρέπει να έχει κάθε ασθενής με τον γιατρό του», είπε ο Warrier στο Healthline.

«Αυτή η μελέτη ενισχύει την τρέχουσα πρακτική της μη χορήγησης ασπιρίνης στους ασθενείς εκτός εάν υπάρχει σημαντική ανάγκη για αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία».

«Τα αντιπηκτικά δεν αραιώνουν το αίμα. Μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων», εξήγησε ο Δρ. Shephal Doshi, ηλεκτροφυσιολόγος καρδιάς και διευθυντής καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας και βηματοδότησης στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αντιπηκτικών:

  • Τα αντιπηκτικά επιβραδύνουν τη διαδικασία σχηματισμού θρόμβων
  • Τα αντιαιμοπετάλια εμποδίζουν τα κύτταρα του αίματος που ονομάζονται αιμοπετάλια να συσσωρευτούν μεταξύ τους.
  • Η βαρφαρίνη είναι ένα αντιπηκτικό και η ασπιρίνη είναι ένα αντιαιμοπεταλιακό.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντιπηκτικών, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), η apixaban (Eliquis), η rivaroxaban (Xarelto) και η dabigatran (Pradaxa)», εξήγησε ο Δρ. Τζέφρι Τάιλερ, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Providence St. Joseph στην Καλιφόρνια.

Σημείωσε ότι οι άνθρωποι τα παίρνουν για διάφορες συνθήκες, όπως:

  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Εγκεφαλικό
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
  • Πνευμονική εμβολή

«Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους επωφελούνται από τη λήψη ασπιρίνης και αντιπηκτικών, όπως αυτά που έχουν κολπική μαρμαρυγή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πρόσφατα stents», είπε ο Tyler στο Healthline.

Ωστόσο, υπάρχουν μειονεκτήματα, όπως η αύξηση της αιμορραγίας.

«Τα αντιπηκτικά αίματος είναι ένα ξίφος με διπλή κόψη», είπε ο Δρ. Andrew M Freeman, καρδιολόγος στο National Jewish Health, στο Healthline.

«Όσο περισσότερο δεν πήζει το αίμα σας, τόσο περισσότερη αιμορραγία. Ορισμένες δεν είναι επικίνδυνες – οι μώλωπες και οι ρινορραγίες θεωρούνται ενοχλητικές αιμορραγίες και μπορεί να είναι μια αποδεκτή παρενέργεια».

«Η πιο κοινή παρενέργεια των αντιπηκτικών είναι η αιμορραγία», είπε ο Berger στο Healthline. Άλλες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία και διάρροια.

«Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, θα πρέπει να έχετε τακτική επαφή με το γιατρό σας και μπορεί να χρειαστείτε συχνές εξετάσεις αίματος για να δείτε πώς πήζει το αίμα σας. Άλλα αντιπηκτικά, όπως το Eloquis, δεν απαιτούν συχνές εξετάσεις αίματος», είπε ο Berger.

«Τα αντιπηκτικά, ανάλογα με τον τύπο, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συμπληρώματα, φάρμακα, βιταμίνες και τρόφιμα», είπε ο Warrier.

«Πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε. Μερικά συμπληρώματα που πρέπει να αποφεύγετε ενώ παίρνετε βαρφαρίνη περιλαμβάνουν σκόρδο, υψηλές ποσότητες κανέλας, βιταμίνη Κ, πράσινο τσάι, βιταμίνη Ε, υπερικό και Ginkgo biloba. Μερικά από αυτά αυξάνουν τα αποτελέσματα της βαρφαρίνης ενώ άλλα μειώνουν το αποτέλεσμα.»

Στο παρελθόν, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούσαν ασπιρίνη σε άτομο χωρίς καρδιακή νόσο ως προληπτικό μέτρο.

«Τα τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές μελέτες που έδειχναν τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας με την ασπιρίνη και τώρα αντί να τη χορηγούμε σε όλους, είμαστε πιο επιλεκτικοί όσον αφορά το ποιος θα ωφεληθεί από αυτή τη θεραπεία», εξήγησε ο Doshi.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν παίρνετε συνταγογραφούμενη ασπιρίνη και αντιπηκτικό, μην το σταματήσετε χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Έκτακτη ανακοίνωση από την Aττική Οδό λόγω φωτιάς

Ήχησε το 112 για δασική πυρκαγιά στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου